Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Överlevande i Haiti rädda för våldtäkter

Vesta Guerrier (i mitten) lever med rädslan för att bli våldtagen efter den stora jordbävningen.

Tusentals människor blev hemlösa vid den stora jordbävningen nyligen i Haiti. En av dem är Vesta Guerrier. Hon överlevde skalvet men lever nu med rädslan för att bli våldtagen. ”Vi är inte säkra”, säger hon.

Vesta Guerrier är inte ensam om sin oro. Många haitiska kvinnor är väl medvetna om det utbredda sexuella våld som kommit efter tidigare katastrofer. Rädslan för att det ska upprepas är stor.

– Vad som helst kan hända oss. Speciellt på natten, vem som helst kan komma in i lägret.

Familjens nya provisoriska hem är bräckligt. Det är byggt av pinnar och plastskynken på en fotbollsplan i staden Les Cayes väster om huvudstaden Port-au-Prince. Lägret ger tak över huvudet, men ingen säkerhet för dem som har förlorat sina hem.

Hundratals våldtäkter

Över 2 200 människor omkom i jordskalvet den 14 augusti, och tiotusentals hem förstördes eller fick omfattande skador. Och det i ett land som inte har hunnit återhämta sig efter det stora skalvet 2010.

Då omkom runt 200 000 människor. Många bodde i flera år i härbärgen där beväpnade män och ungdomsgäng begick övergrepp om nätterna.

De första fem månaderna efter skalvet 2010 rapporterades över 250 våldtäkter, enligt en rapport från människorättsorganisationen Amnesty. En siffra som många organisationer anser representera en bråkdel av det verkliga antalet.

Runt 200 andra människor bor i samma läger som 48-åriga Vesta Guerrier, hennes make och deras tre barn. Här finns inget privatliv, och därför väljer hon att inte klä av sig helt när hon ska tvätta sig, och hon väntar tills det är mörkt så att ingen ska se henne. Om någon ändå ser henne undrar hon alltid om det är någon av grannarna, eller om det är någon som vill henne illa, säger hon.

Det finns inte heller toaletter.

– Bara flickorna kan förstå vad jag menar. Vi kvinnor och de små som är här, vi lider mycket.

Skyddar unga flickor

Rädslan finns hos många av kvinnorna i lägret.

– Vi är rädda, vi är väldigt rädda för våra barns skull. Vi behöver tält så att vi kan åka tillbaka och bo hemma med våra familjer, säger Francise Dorismond.

Inte långt från det provisoriska lägret på fotbollsplanen finns ytterligare ett. Där har de mest sårbara placerats, enligt pastor Milfort Roosevelt.

– Vi skyddar flickorna. På kvällen har vi satt ihop ett säkerhetsteam som patrullerar hela natten och säkerställer att inga unga män begår våld mot dessa kvinnor.

I resterna av en före detta nattklubb som förstördes i orkanen Matthew 2016 har andra tagit skydd. Här bor Jasmine Noel.

– Vissa försöker alltid utnyttja den här sortens händelser för att bete sig illa, säger hon, och lägger till att det inte känns som att hon lever på riktigt.

– Våra kroppar är här, ja, men våra själar är det inte.

Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.
Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.
Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.
Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.
Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010 som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.
När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli i år förvärrades situationen ytterligare och instabiliteten anses vara omfattande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV