Flera amerikanska soldater dödades i samband med det misstänkta självmordsdådet utanför Kabuls flygplats. En journalist som arbetar för The New York Times skriver på Twitter att minst 40 människor dödades och 120 skadades i attacken.
Flera amerikanska soldater miste livet i samband med den misstänkta självmordsattacken.
”Vi kan bekräfta att ett antal tjänstgörande i USA:s väpnade styrkor dödades i dagens avancerade attack mot Kabuls flygplats”, skriver försvarsdepartement Pentagon i ett uttalande.
Enligt Pentagon inträffade två separata explosioner. En vid flygplats flygplatsentrén Abbey Gate och en i anslutning till ett närliggande hotell.
Tidningen The Guardian rapporterar att skottlossning ska ha hörts efter explosionen. Enligt obekräftade uppgifter sköt talibanernas säkerhetsvakter i luften för att skingra människor.
Källor uppger till Reuters att minst fyra amerikanska soldater dödades, men uppgifterna har inte bekräftats av amerikanska myndigheter.
Oklart antal döda
Uppgifter om antalet döda och skadade skiljer sig kraftigt åt. Talibanerna uppgav tidigt att minst 13 människor dödades i attacken utanför flygplatsen, däribland barn. Flera talibaner som var posterade runt flygplatsen ska ha skadats.
Bilder från amerikanska CNN visar hur skadade i blodiga kläder forslas från flygplatsen i skottkärror. The New York Times hänvisar till källor inom den afghanska sjukvården som uppger att 30-40 människor dödades, och att omkring 120 skadades. Tidningen skriver vidare att talibanerna uppmanat vårdpersonal att inte gå ut med dödssiffran.
Svensk personal oskadd
Försvarsmakten uppger att det fanns svensk personal på plats på Kabuls flygplats när explosionen inträffade men att samtliga är oskadda.
Samma besked ger utrikesminister Ann Linde (S).
All svensk personal är oskadd, säger Linde, som fördömer dådet.
Utrikesministern säger också att det finns en stor grupp civila inne på flygplatsen som Sverige är i färd med att evakuera. De personerna är också oskadda, enligt Linde, som inte vill gå in på när de ska evakueras.
Varnade för terrordåd
Tidigare varnade såväl USA som Storbritannien för en nära förestående terrorattack från IS Khorasan, som ser både talibanerna och USA som fiender.
”På grund av säkerhetshot utanför portarna till Kabuls flygplats avråder vi amerikanska medborgare från att resa till flygplatsen, och uppmanar till att undvika flygplatsens portar”, skrev USA:s ambassad i sin varning.
”Det finns ett pågående och allvarligt hot om terrorattacker”, skrev brittiska UD.
Trots uppmaningarna om att stanna hemma rapporterades strax före det misstänkta självmordsdådet om en ”oerhört trängsel” utanför flygplatsen.
Regional gren av IS
IS Khorasan är en regional förgrening av IS, men exakt hur banden ser ut är oklart. Gruppen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i både Afghanistan och grannlandet Pakistan, mot moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer till följd.
Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som ”otrogna”.
Talibanrörelsen och IS är båda sunniextremistiska rörelser, men är trots det svurna fiender.
Talibanerna har fördömt attacken, men tycks samtidigt anklaga USA för att ha misslyckats med att stoppa terroristerna.
”Islamiska emiratet Afghanistan fördömer kraftfullt bombdådet mot civila vid Kabuls flygplats, som ägde rum på ett område där USA ansvarar för säkerheten”, skriver talespersonen Suhail Shaheen på Twitter.
Kamp mot klockan
Innan beskedet om explosionen pågick en kamp mot klockan att hinna få ut alla som ska evakueras innan tidsfristen löper ut på tisdag, då talibanerna krävt att utländska militärer ska ha lämnat landet.
De flesta andra västländer arbetar under USA:s beskydd, och många av dem hade redan börjat avveckla sina evakueringsinsatser innan torsdagens misstänkta självmordsdåd.
Sedan den 14 augusti har omkring 95 700 personer flugits ut från Kabul, varav 13 400 under onsdagen, enligt Vita huset.