Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Svenska forskares förslag: En personlig utsläppsbudget

Enligt forskare från KTH finns det goda förutsättningar för en personlig utsläppsbudget.

En idé som tidigare förkastats har blivit mer aktuell än någonsin – den personliga utsläppsbudgeten. Forskare från flera olika länder menar nu att det är dags för ett införande.

Det är i en vetenskaplig studie som publicerats i Nature Sustainability som forskare från Sverige, Israel och Storbritannien uttalar sig skarpt om en personlig utsläppsbudget. Idén har tidigare kritiserats för att vara “före sin tid”, samt för kostsam och svår att implementera. Men forskarna menar att läget ser helt annorlunda ut nu och att goda förutsättningar finns för att det skulle fungera. I dag har vi en ännu allvarligare klimatkris och det har gjorts stora förändringar i det egna beteendet på grund av coronapandemin. De stora framsteg som gjort inom artificiell intelligens nämns också som en faktor, skriver KTH i ett pressmeddelande.

"Det finns tydliga politiska risker"

Forskningsarbetet har letts av KTH och en rad olika regler har satts upp för den personliga utsläppsbudgeten så att alla nationer skulle gynnas sett till ekonomisk tillväxt, framväxt av nya jobb, värnandet av mänskliga rättigheter samt kvalitativ utbildning. Dagens klimatpolitik är framför allt designad utifrån de stora aktörernas verksamheter, som exempelvis kolkraftverk eller industriföretag. Men en personlig utsläppsbudget skulle överbrygga gapet mellan samhällets lagar och individernas beteende, enligt forskarna.

– Idag ser människor hjälplöst på medan skogsbränder och översvämningar förstör samhället. De har ingen större möjlighet att göra något åt saken. En personlig utsläppsbudget innebär ett mer marknadsbaserad tänk som erbjuder personliga incitament och valmöjligheter som länkar ihop en persons beteende med globala mål om minskade utsläpp, säger Francesco Fuso Nerini, huvudförfattare till artikeln och föreståndare för KTH Climate Action Centre, i pressmeddelandet.

Men han menar vidare att det krävs modiga länder som vågar ta det första klivet.

– Det finns tydliga politiska risker att förespråka sådana här förändringar, särskilt om de inte tidigare införts i något annat land och det finns erfarenhet och slutsatser att dra från dem.

Läs mer: Världens första fossilfria stål färdigt i Oxelösund
Läs mer: Klimatkrisen: Hur mycket tänker singelkillar på miljön?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV