Miljöpartiet kräver kraftfulla satsningar på klimatet i årets budget efter FN:s larmrapport. ”Men det får inte ske på bekostnad av satsningar på välfärden”, säger språkröret Märta Stenevi (MP), som bland annat vill att stödet till kvinnojourerna permanentas.
Klimatåtgärder och sociala satsningar är Miljöpartiets huvudingångar i förhandlingarna inför höstens budget.
– Med IPCC-rapporten blev det ju enormt tydligt att vi har en allvarlig, pågående kris som vi måste ta på allvar. Det kan inte fortsätta med att vi inte har stöd i riksdagen för att göra något åt klimatförändringarna när vi ser enorma ekonomiska och humanitära konsekvenser som sommarens bränder och översvämningar har fått, säger Märta Stenevi till TT.
– Mot den bakgrunden tycker vi att det är definitivt läge nu, när vi har en bra ekonomisk situation, låga räntor och ekonomin återhämtat sig snabbare än förväntat efter pandemin, att vi då utökar utgiftsramen, säger hon.
Stödja kvinnojourerna
Svenska staten måste investera sig ur både pandemikrisen och klimatkrisen, enligt Miljöpartiet.
– Det som är viktigt då är att det arbetet inte går ut över de satsningar som vi också behöver göra i välfärden, det sociala arbetet, säger Stenevi.
Hon syftar bland annat på gängkriminaliteten, skjutningarna, att unga män dör på gatorna, problemen i skolorna och bristande resurser i socialtjänsten.
Men också mäns våld mot kvinnor. Och här måste landets kvinnojourer få ett permanent stöd, anser MP. Hittills har beslutet om anslag tagits varje år.
– De sitter på den djupaste kompetensen om mäns våld mot kvinnor och hur man kan bryta det och vilket stöd kvinnor behöver när de lämnar en destruktiv relation.
Ny generation
Socialtjänsten måste därtill få resurser för att ta vid när det sker, inte minst för att stödja barnen som far illa.
– För vi vill inte om 15 år ha ytterligare en generation unga gängkriminella som dör på gatorna och dödar varandra. Och då är det nu vi behöver satsa i den änden, säger Märta Stenevi.
Exakt hur mycket pengar kvinnojourerna ska få vill hon inte säga, eftersom förhandlingarna pågår. Men framför allt handlar det om att permanenta de pengar som nu anslås år för år. I år får kvinnojourerna 210 miljoner kronor, varav 110 är ett särskilt covidbidrag.
– De har byggt upp sin kunskap i civilsamhället i 40 år men har fortfarande inte fått permanenta medel, det måste ske nu. Parallellt måste socialtjänsten förstärkas i hela landet så att man i det offentliga kan möta upp all den kunskap som kvinnojourerna har.
Årets budgetförhandlingar sker under särskilda villkor. C och V måste stödja budgeten, men Centerns krav är att V inte förhandlar om budgeten.
– Vi har en minst sagt speciell, knölig förhandlingssituation. Jag är nyfiken på hur Centern tänkt sig det här. Därför är jag angelägen om att vara tydlig med våra ingångar, säger Stenevi.