Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Ökad efterfrågan på väktare bland bostadsföreningar

Många vill ha fler vakter för att de känner sig otrygga.

Allt fler privatpersoner och bostadsrättsföreningar vill hyra in privata vaktbolag för att öka säkerheten i sina bostadsområden. Men stiftelsen Tryggare Sverige är kritisk, rapporterar SVT.

Det är en trend som har pågått i flera år nu, med en allt större närvaro av väktare i samhället. Stora delar av ordnings- och trygghetsarbetet är numera privatiserat där vakter inom kollektivtrafiken, på flygplatser och köpcentrum sköter säkerheten istället för polisen.

Ett exempel är Stockholm, där den grönblåa majoriteten har ökat budgeten för att anställa fler väktare och lägger ytterligare 15 miljoner, totalt 95 miljoner kronor. Av dessa ska fem miljoner gå till ett nytt pilotprojekt med väktare som ska patrullera de platser där staden inte fått godkännande från polisen med ordningsvakter, skriver tidningen Mitti.

Polis är dyrare

Enligt branschorganisationen Säkerhetsbranschen kostar en polis ungefär lika mycket som tre ordningsvakter. Sverige har lagt stora summor på att öka antalet poliser, men dessa verkar inte räcka till. Samtidigt har de privata säkerhetsföretagen gått om polisen i ekonomiska och personella resurser.

Statistik från Säkerhetsbranschen visar att svenskarna lägger allt mer pengar på trygghet. Bland annat spenderas mer på larmsystem, där antalet installerade hemlarm hos privatpersoner har ökat från drygt 400 000 till över 630 000 mellan åren 2012 och 2019, rapporterar SVT.

Tjänsterna som vaktbolagen utför privatpersoner rör vanliga utryckningar på larm, överfallslarm, gps-sändare eller patrullerande vakter. Orsaken är en upplevd ökad otrygghet. Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, känner allt fler sig otrygga när de är ute och går sent på kvällen. 38 procent av kvinnorna kände sig otrygga 2019, jämfört med 30 procent 2015.

Samma undersökning visade att nära hälften (47 procent) av befolkningen oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Andelen har ökat jämfört med 2019, då den var 43 procent efter att ha legat relativt stabilt under några år.

Våldsmonopol utmanat?

Samtidigt har en debatt blossat upp om vilka aktörer som ska sköta säkerheten i samhället. Våldet är grövre idag och det finns fler vapen i cirkulation. Det gör att Säkerhetsbranschen vill se en översyn av ordningsvaktslagen som har över 40 år på nacken. Det är polisen som utfärdar tillstånd för ordningsvakter, som har längre utbildning än väktare. När kommunerna nekas tillstånd, hyr de in väktare istället.

Men det är inte alla som välkomnar att fler av polisens uppgifter och ansvar tas över av privata aktörer. Stiftelsen Tryggare Sverige vill hellre se fler lokalpoliser och inte fler väktare.

– Vi måste ta en diskussion om det är en sådan utveckling vi vill ha. Det har skett en privatisering av våldsmonopolet i någon mening där vi ser en överglidning från den statliga polisen till olika privata aktör, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV