En man misstänkts för att ha torterat och halshuggit Noor Mukadam, en 27-årig pakistansk kvinna. Både mannen och kvinnan tillhör Islamabads rikaste familjer, vilket har satt strålkastarljuset på problemet, rapporterar the Guardian.
Noor Mukadam, dotter till en tidigare pakistansk diplomat, beskrivs av tidningen som en konstnär och djurvän. På internationella kvinnodagen i år deltog hon i en marsch.
Den misstänkte höll tre dagar före mordet Noor Mukadam fången i sin lägenhet.
Hennes far, Shaukat Ali Mukadam, uppgav att familjen är förkrossad och kräver dödsstraff för den misstänkte mördaren.
– Det är inte bara vår familj som sörjer, utan hela Pakistan. Jag har förlorat en dotter, men nu kämpar vi för alla kvinnor, eftersom det här skulle kunna vara en dotter eller syster till vem som helst, säger Mukadam.
Enligt World Economic Forum’s global gender index ligger Pakistan på nummer 153 av 156 länder gällande könsskillnader.
”Fördömer honom och handlingar”
I en rapport 2018 skriver svenska regeringskansliet att kvinnors åtnjutande av mänskliga rättigheter genomgående åsidosätts i Pakistan.
”Trots ny lagstiftning är våld och sexuella övergrepp mot kvinnor utbrett och präglat av straffrihet och underrapportering. Hedersrelaterat våld, handel med kvinnor, hemarbete samt bortgifte av minderåriga är inslag i den patriarkala struktur som präglar samhället.”
Rapporter från bland annat Amnesty visar också att flickor och kvinnors utsatthet ökat globalt genom coronapandemin.
Enligt uppgifter till nyhetssajten the Quint ville Noor Mukadam inte gifta sig med den misstänkte. Uppgifterna är dock inte bekräftade.
Den misstänktes familj lämnade senare ett uttalande.
”Vår chock och sorg över denna hemska handling har lett till en långvarig tystnad som vi ångrar mycket. Men vi fördömer kategoriskt denna grymhet och fördömer för alltid honom och hans handlingar”, stod det.
Familjen riktar vidare ”sina djupaste kondoleanser till Noor Mukadams familj, nära och kära”.
”Står inför ’könsterrorismepidemi’”
Kanwal Ahmed är grundare av Soul Sisters Pakistan, en av landets största kvinnogrupper på Facebook, rapporterar the Guardian.
”Mer behöver göras för att skydda kvinnor. Det finns inga resurser, inga lagar genomförs till stöd, inte ens lägliga uttalanden från landets ledning. Inte ens stöd för så grundläggande verktyg som en lag mot våld i hemmet. Det finns ingen vilja från staten att låta kvinnor bara existera, utan rädslan för att bli våldtagna eller mördade.”
Aktivisten Leena Ghani, som organiserade en vaka för Noor Mukadam, säger att fallet inte är en isolerad händelse.
– Det vi står inför är en ”könsterrorismepidemi”. Varför ska kvinnor som Noor behöva ge sina liv för att vi ska lära oss en läxa om det könsbaserade våldet, säger hon till tidningen.