Radar · Integritet

Teams nobbas av flera myndigheter – kan läcka personuppgifter till USA

Svenska myndigheter som Skatteverket och Kronofogden slutar använda kommunikationsplattformen Microsoft Teams.

Kommunikationsplattformen Teams, utvecklat av Microsoft, ratas av flera myndigheter i Sverige. Anledningen: Svenskars personuppgifter kan hamna hos amerikansk underrättelsetjänst. ”Det är en risk vi inte kan ta”, säger Daniel Melin, strateg på Skatteverket.

För många svenskar har Microsoft Teams blivit en del av vardagen. Det har ersatt fysiska mötes- och fikarum under pandemiåret när många tvingats till distansarbete och inte kunnat vara på den ordinarie arbetsplatsen.

Svenska myndigheter har dock fattat beslut om att sluta använda kommunikationsplattformen eftersom den lagrar personuppgifter om användarna på servrar i USA, vilket i sin tur kan begäras ut av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

I och med detta blir Teams plötsligt en säkerhetsrisk.

– Folk är inloggade som sig själva. Man kan se vem som pratar med vem, man kan se organisationsstrukturer, säger Krister Dackland, IT-chef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Åtta myndigheter berörs

Beslutet, vilket först rapporterades av Computer Sweden, har nu landat i att en arbetsgrupp ska titta på andra alternativa it-lösningar.

Gruppen är sammansatt av representanter från de totalt åtta berörda myndigheterna, bestående av Skatteverket, Kronofogden, Trafikverket, Länsstyrelserna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Bolagsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Målet, enligt SVT, är att arbetsgruppen ska presentera ett eller flera alternativ till hösten.

Strider mot GDPR

Det hela ska också ses i ljuset av den så kallade Schrems II-domen. Det är en uppmärksammad dom som föll i EU-domstolen för ett år sedan, där man slog fast att amerikanska molntjänster inte når upp till den säkerhetsnivå som krävs i EU:s dataskyddsförordning, GDPR.

Microsofts datahantering, där personuppgifter alltså kan hamna hos amerikansk underrättelsetjänst, kan dessutom strida mot Sveriges offentlighets- och sekretesslagstiftning.

– Det är en risk vi inte kan ta, säger Daniel Melin, strateg på Skatteverket.

Läs mer: Datainspektionen granskar företag som överför data till USA

Läs mer: Misstro mot hur personlig information hanteras

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV