Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Experten: ”Ojämnt fördelade städer dödar människor”

Genom att kombinera utsläppsminskningar och skapa jämlikare städer kan man undvika en del dödsfall som följer med extremhettan, menar forskaren Maryam Nastar.

Extrem hetta orsakar dödsfall världen över. Lundaforskaren Maryam Nastar vill att fokuset inte bara ska ligga på tekniska lösningar, utan att man även vänder blicken mot sårbara personer för att kunna skydda dem. ”Vad ska dessa grupper göra när de får information om en värmebölja? Många äldre bor i dag ensamma och får inte hjälp med vätskeintag och nedkylning”, säger hon till lu.se.

Maryam Nastar, forskare vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, har analyserat den indiska staden Ahmedabads åtgärdsplan för värmeböljor. Liknande planer finns världen över. Men oavsett om det handlar om megastäder i Indien och övriga Asien, Nordamerika eller Europa har Maryam Nastar identifierat tre viktiga komponenter för att skydda de mest utsatta:

* Kunskap om de mest sårbara inför extremhetta.

* Väl fungerande kommunikationssystem som innefattar inte bara digitala plattformar, utan även att människor får tillgång till mötesplatser.

* Att alla invånare får tillgång till vatten, elektricitet och andra grundläggande förnödenheter som behövs när extremvärmen slår till.

– På pappret verkar det lätt att hantera hetta men i dag fallerar många städer i sina insatser, säger Maryam Nastar, som understryker vikten av att människor verkligen kan ta del av budskapen under nödsituationer.

– Hur säkerställer man att städer når ut till dessa grupper med information? Speciellt äldre kanske inte är lika vana vid sms, Facebook och Whatsapp.

Sårbara människor svåra att nå

Det största problemet, menar Maryam Nastar, är att sårbara grupper kan ha svårt att kunna tillgodogöra sig den hjälp som finns att få, som äldre människor.

– Den andra gruppen, som är socialt och ekonomiskt utsatt, bor ofta långt ifrån kylrum, grönområden och pooler och saknar dessutom vatten och elektricitet, i alla fall i Indien, säger hon

Men även i områden där människor har tillgång till elektricitet och vatten, som i USA och Kanada, förstärks värmeeffekten av asfalt och betong och fattigare människor har också mer begränsad tillgång till luftkonditionering.

För snävt perspektiv

Temperaturen världen över stiger. Klimatförändringarna gör att extremhettan är här för att stanna. Hur ska vi förbereda oss på det? Enligt Maryam Nastar är fokuset på utsläppsminskningar för snävt. För att rädda människoliv krävs också mer jämlikt planerade städer. Hon önskar sig att båda aspekterna inkluderas i arbetet: miljöarbete och ett inkluderande tankesätt.

– Enligt mig är det inte extremväder orsakat av klimatförändringar som dödar människor. Det är att tillgången till samhällstjänster är så ojämlikt fördelad, vare sig det handlar om vatten, elektricitet, grönområden eller sociala nätverk. Detta perspektiv saknas nästan helt i dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV