Regeringen vill avskaffa straffrabatten för 18–20-åringar vid allvarlig brottslighet. Brottslingar inom den åldersgruppen ska också kunna dömas till livstids fängelse, föreslår regeringen.
Straffreduktionen ska tas bort för 18–20-åringar vid allvarlig brottslighet där minimistraffet är ett års fängelse eller mer.
– Det är bättre att rikta in sig på de brott som begås av dem som begår brott på ett systematiskt sätt och har en kriminell livsstil. Därför går gränsen vid fängelse på ett år, säger justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff där lagförslaget presenteras.
Brott som omfattas av förslaget är exempelvis mord, dråp, rån, grov misshandel, våldtäkt och grovt vapenbrott. Det ska även bli möjligt att döma ut livstids fängelse till personer inom den aktuella åldersgruppen.
TT: Ser du risk för att ännu yngre kan utnyttjas i gäng om man slopar straffrabatten?
– Det är klart det kan finnas en sådan risk men jag tycker inte att det är ett argument för att inte skärpa straff för 18–20-åringar utan att göra mer för de yngre. Till exempel utredning av att förlänga tiden i sluten ungdomsvård, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Hellre kriminalvård än gatan
Det politiska trycket på att slopa ungdomsrabatten är hårt. Inte minst efter alla gängrelaterade skjutningar med unga gärningsmän. Hittills har alla partier utom Vänsterpartiet tryckt på för att dagens straffrabatt ska slopas.
Justitieministern får frågan på pressträffen om risken att unga som döms fördjupar kontakter med kriminella inne i fängelset.
– Inte om man jobbar på rätt sätt i Kriminalvården. Vi ser en långsiktig trend i att återfallen i brott minskar. Slutsatsen av det är att vi gör ett ganska bra jobb i Kriminalvården. Det kommer vi att göra med de här 18–20-åringarna också, men då måste vi ha dem i Kriminalvården och inte ute på gatorna, vilket de ofta är nu på grund av straffreduktionen, säger Morgan Johansson.
Regeringen tillsätter även en utredning om straffmätning vid flerfaldig brottslighet, eller mängdrabatten som det ofta kallas. Utredningen ska redovisas 2023.
– Vi vill ha en skärpt syn på flerfaldig brottslighet för att man ska använda hela straffskalan i större utsträckning.
– Jag tror det kan vara viktigt för att bryta kriminella karriärer, säger justitieminister Morgan Johansson.
Kritik från utredare
Justitieministern förklarar bakgrunden till behovet av att ändå ha en mängdrabatt:
– Om man bara skulle stapla brott ovanpå varandra och ge varje brott enskild påföljd skulle det ge orimliga påföljder. Till exempel skulle fem inbrott ge samma straff som en grov våldtäkt. Man måste ta hänsyn till den samlade brottsligheten, säger justitieminister Morgan Johansson.
En utredning tillsattes 2017 med uppdrag att lämna förslag på att avskaffa straffrabatten för alla som fyllt 18 men inte 21. Men förslaget möttes av hård kritik från tunga remissinstanser, och utredaren Petra Lundh själv ansåg att det inte finns något empiriskt eller erfarenhetsbaserat stöd för skärpta påföljder för unga som begår brott.
Dessutom konstaterade hon att forskningen visar att förmågan till att bedöma konsekvenser av sina handlingar samt att stå emot påtryckningar från andra inte är fullt utvecklad förrän en bra bit efter myndighetsåldern.