I dessa tider är det många som längtar ut i naturen. Men hur gör man egentligen om man aldrig varit ute i naturen tidigare? Exempelvis kan man besöka en nationalpark, där det finns vandringsleder och mycket information. Emma Holmén har skrivit en guide med fem tips till nybörjare som vill ha lite hjälp på traven.
1. Gå in på valfri sökmotor och sök efter nationalparker nära dig. Man kan även använda sig av Sveriges nationalparkers hemsida (www.sverigesnationalparker.se). Här hittar du all information du kan tänkas behöva. Nationalparker är små bitar av den natur som en gång täckte hela Sverige och det gör dem viktiga att bevara.
Ibland kan det vara lite klurigt att hitta till nationalparkerna, som ofta har flera olika ingångar, men ett säkert kort är att ta sig till det Naturum som ofta finns i anslutning till nationalparkerna.
Naturum är ett besöks- och informationscentrum där besökaren får information om det lokala områdets geologi, flora, fauna och kulturhistoria. Personalen är mycket kunnig och deras uppgift är att inspirera till friluftsliv och besök i den omgivande naturen, så det är bara att be om hjälp.
På Naturum finns även ofta förslag på vandringsleder av olika slag och genom att följa markeringarna så kommer du enkelt ut i naturen och tillbaka, utan att behöva läsa en karta. Från Naturum finns även ofta tillgänglighetsanpassade stigar så att man kan njuta av naturen även i rullstol eller med barnvagn. Mer information om vad som gäller vid just din Nationalpark hittar du under ”tillgänglighet” på Sveriges nationalparkers hemsida.
2. Fanns det inte några nationalparker i närheten? Inga problem! Sök istället på Naturum. Dessa finns inte bara vid nationalparker utan även vid andra naturområden.
3. Om du tycker att det är roligare att vandra i grupp så finns det ett flertal resebyråer som anordnar vandringsresor såsom STS Alpresor, Go active travel och Scandorama för att nämna några aktörer. Att vandra på detta sätt gör att du kan fokusera på att njuta och slippa tänka på det praktiska. Du kan även gå med i organisationer som STF eller Friluftsfrämjandet. Där kan du gå på anordnade aktiviteter samt träffa andra med samma intresse för naturen. Man kan även använda sig av valfri plattform i sociala medier för att hitta en passande grupp. Perfekt för att bli inspirerad men även för att ställa frågor.
4. Sedan kommer vi till kläder och utrustning och tvärtemot vad många aktörer vill få dig att tro så behöver man inte särskilt mycket som nybörjare. Ett par kängor är bra men om du inte har några så går det även bra med gympaskor. Se bara till att du inte är rädd om dem då smuts, lera och grenar hör naturen till. Detsamma gäller övrig klädsel, så länge du inte är rädd om kläderna går det utmärkt att använda dem i skogen. För att hålla värmen är lager på lager att rekommendera.
5. Tänk även på att det inte är säkert att mat och vatten finns till försäljning så se till att ta med en termos med kaffe eller te och lite smörgåsar att äta men framför allt, glöm inte att ta med vatten. Ett sittunderlag är inte heller fel och gör fikastunden behagligare.
Lycka till!