Som väntat röstade den brasilianska senaten för att påbörja en riksrättsprocess mot president Dilma Rousseff, som tvingas avgå. Landets välbärgade och till stor del vita befolkning firar, men kritiken mot den nyinsatte presidenten Michel Temer har inte låtit vänta på sig.
Den avsatta presidenten själv mötte dock världspressen och den brasilianska allmänheten med högt huvud efter senatsomröstningen:
– När en vald president stängs av till följd av ett brott hon inte har begått är ordet vi bör använda inte riksrättsprocess, utan kupp, sa Dilma Rousseff och möttes ömsom av applåder, ömsom av burop.
Brasilien är splittrat i frågan, och inställningen till Rousseff och riksrättsprocessen, som väntas pågå under ett halvår, bottnar ofta i medborgares sociala och ekonomiska hemvist. Många välbärgade medborgare stöder den politiska utvecklingen och avsättningen, medan personer som tillhör arbetarklassen, och har funnit en röst i Dilma Rousseffs arbetarparti PT som talar deras språk, känner sig berövade sin demokratiska rätt att välja en president. En demokratisk rättighet som återkom till Brasilien 1985 efter två mörka decennier präglade av politisk förföljelse och brutal militärdiktatur.
Lucia Newman, redaktör för Al-Jazeera i Latinamerika, tror att riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff bottnar i politik snarare än juridik:
– Det hon anklagas för har många tidigare presidenter faktiskt ertappats med. Vad som är nytt är att det skett medan landet befinner sig i ekonomiska trångmål, säger Newman.
Den svaga ekonomin har därför – särskilt på västerländska ledarsidor – lyfts fram som ett godtagbart skäl för senaten att framtvinga en regeringsombildning i huvudstaden Brasília. Ny agerande president blir tidigare vice-presidenten Michel Temer, som kommer från socialdemokratiska partiet, tidigare i koalition med Rousseffs arbetarparti, men numera samarbetar med högerblocket.
På den nya regeringens agenda står framför allt nedskärningar av den offentliga sektorn, och mitt i allt ska företrädare från Saab slå sig ner med regeringen för förhandlingar om Jas 39 Gripen.
– Vi måste göra signifikativa förbättringar av företagsklimatet för den privata sektorns skull och återställa regeringsbudgeten. Det är bråttom att återupprätta lugn och förena Brasilien, sa Temer i sitt första tal som Brasiliens president.
Att Dilma Rousseff störtats från presidenttronen har emellertid inte fått den den politiska stormen att bedarra. Michel Temer väckte stor ilska när han installerade den första högerledda regeringen på 13 år. Han samarbetar med personer som talar väl om diktaturepoken och 1980-talets nyliberala period då få kvinnor och icke-vita personer hade politiska uppdrag, och den nya regeringen består enbart av vita, välbärgade män. Flera av dessa är dessutom misstänkta för korruption, men till skillnad från ex-presidenten Lula da Silva och Dilma Rousseff inte föremål för några rättsprocesser.
68-åriga Rousseff själv säger att smärtan hon upplever efter att ha blivit avsatt som Brasiliens första kvinnliga president är den värsta hon någonsin upplevt. Långt värre än smärtan hon tvingades utstå som politisk fånge i militärdiktaturens tortyrkammare 1970–1972. Och ”kampen mot kuppen”, lovade hon, går vidare:
– Kampen för demokrati har inget utgångsdatum.
Läs Syres bevakning av den politiska turbulensen i Brasilien, och diktaturnostalgins återkomst i Sydamerikas största land i #62.