Sverige behöver bygga ut kärnkraften och satsa mer på fjärde generationens kärnkraft. Detta för att motverka den återkommande elbristen, nå klimatmålen och klara av den gröna omställningen.
Ska Sverige nå klimatmålen och minska utsläppen behöver vi använda alla fossilfria energikällor vi har tillgång till. Vindkraft, vattenkraft och solenergi behövs också men är inte lika stabila och planerbara energikällor som kärnkraft. Dessutom har kärnkraft en liten klimatpåverkan eftersom den knappt släpper ut några växthusgaser.
Kärnkraft spelar en viktig roll i klimatarbetet. En uppfattning som delas av både FN:s klimatpanel och det internationella energirådet (IEA). Enligt IEA behöver kärnkraften fördubblas om världen ska nå målet om klimatneutralitet till år 2050. Det är därför av största vikt att Sverige inser värdet av kärnkraft och litar på forskningen och därmed satsar på kärnkraften och bygger ut fler reaktorer. Likt Storbritannien, Finland och många andra länder gjort. Det behövs för klimatets skull.
De som är emot kärnkraft använder ofta en retorik som grundar sig i att kärnkraft inte är säkert och refererar ofta till Tjernobylolyckan som ett exempel. Tjernobylolyckan var en katastrof som berodde på undermålig struktur och bristande säkerhetsrutiner. I dag är säkerhetstänket vid kärnkraftverk extremt högt. Därtill har fler dött av att montera vindkraft än av kärnkraftsrelaterade olyckor men för det vill vi inte förbjuda vindkraften.
Vi måste bygga ut den svenska kärnkraften för att garantera en stabil elförsörjning. Det är viktigt eftersom vi annars riskerar att bli beroende av att importera el från andra länder som fortfarande eldar fossila bränslen, till exempel Polen, Danmark och Tyskland. Under vintertid förra året var det exakt det här som hände. Sverige drabbades av elbrist vissa timmar, mycket till följd av att regeringen valde att stänga fullt fungerande kärnkraft.
Sveriges elsystem behöver stabiliseras men energikällorna behöver också kunna generera mer el för att vi ska kunna genomföra den gröna omställningen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer vi i framtiden behöva ett elsystem som kan använda 200 terawattimme (Twh) år 2045, det jämfört med 130 Twh som används i dag. För att uppnå det behöver vi kärnkraften eftersom det inte finns någon annan energikälla som kan generera den mängden av planerbar och stabil energi utan att släppa ut fossila bränslen.
Stödet för kärnkraft har ökat markant under det senaste året. Med största sannolikhet till följd av kärnkraftens viktiga roll i klimatarbetet som blivit alltmer uppmärksammat. Men också för att människor reagerat efter uttalanden om att man inte ska dammsuga på eftermiddagen eller att alla inte ska koka kaffe samtidigt på morgonen. Enligt Novus är hela 46 procent av svenskarna för att behålla kärnkraft och även bygga ny vid behov. En positiv inställning som även finns hos unga.
För att minska beroendet av fossila bränslen, nå klimatmålen och klara av den gröna omställningen behöver Sverige bygga ut kärnkraften. Framför allt behöver vi bygga en reaktor i södra delen av Sverige där elbristen konstant är närvarande. Vi behöver också satsa mer på fjärde generationens kärnkraft som i framtiden kan bli ett klimat räddare och avveckla både Sveriges och andra länders beroende av fossila bränslen. För att tekniken ska bli klar i tid krävs en stor satsning. Sverige behöver därför investera mer forskningen om fjärde generationens kärnkraft. Det är dags att bygga ut och satsa på kärnkraften – för klimatets skull. Regeringen borde lyssna på svenska folket.