Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Myndigheter vill samköra fler personuppgifter

Försäkringskassans kontor i Dockan i Malmö.

Bidragsbrott och felaktiga utbetalningar slår hårt mot välfärdssystemet. I kampen mot fusket lägger nu fem myndigheter fram ett gemensamt förslag om hur de i ökad utsträckning ska kunna dela uppgifter med varandra när misstankar uppstår.

Förslaget är att även regionerna ska omfattas av lagen om underrättelseskyldighet, vilket innebär att de blir skyldiga att informera andra myndigheter vid misstanke om felaktiga utbetalningar. De myndigheter som står bakom initiativet är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Enligt Försäkringskassan blir bidragsbrotten allt vanligare och det krävs därför att myndigheterna samarbetar i hög grad.

”Brottsligheten riktar inte in sig på ett slags bidrag, utan rör sig mellan olika bidragssystem. Att kunna dela viss information mellan myndigheter är en grundförutsättning för att effektivisera arbetet mot bidragsbrottslighet och för att kunna minska felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen”, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg, i pressmeddelandet.

Myndigheterna föreslår också att det ska bli möjligt att skicka underrättelser elektroniskt, vilket i vissa fall inte tillåts i dag.

Förslaget har arbetats fram genom initiativet MUR – Motståndskraft hos Utbetalande och Rättsvårdande myndigheter.

Fakta: Lagen om underrättelseskyldighet

Lagen om underrättelseskyldighet trädde i kraft den 1 juni 2008 och syftar till att underlätta för myndigheter att bistå varandra när det gäller att upptäcka och förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.
Lagens tillämpningsområde utvidgades den 1 januari 2020, bland annat genom att en underrättelseskyldighet för landets kommuner infördes.
Källa: Försäkringskassan

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV