Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Fler blev av med körkortet

Fler blev av med körkortet.

Under årets första halvår blev över 22 000 människor av med körkortet. Bland dem är unga överrepresenterade i statistiken, visar siffror från Transportstyrelsen.

UPPDATERAD | Hittills i år har 22 476 beslut om körkortsåterkallelse fattats av Transportstyrelsen. Det är en ökning med 10,7 procent jämfört med samma period förra året.

Under hela 2020 drogs körkortet in för över 41 000 personer, vilket var den högsta noteringen under ett år. Det innebär att om antalet indragningar ökar i samma takt som under det första halvåret kommer de att överstiga förra årets toppnotering.

– Vi har en högre siffra i år, så det ligger nära tillhands att dra slutsatsen att det kommer att hålla sig på den här nivån, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Unga överrepresenterade

699 personer av dem som blev av med lappen var under 18 år, det vill säga de som får köra så kallad EU-moped eller liknande fordon. Det är en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.

Det ligger i linje med den totala ökningen. Däremot är det problematiskt att personer i så låg ålder får sina körkort återkallade.

I 18,9 procent av fallen var körkortsinnehavaren i åldern 18–24 år, trots att de endast utgör 7,3 procent av den totala körkortspopulationen.

– De är överlägset överrepresenterade när det gäller återkallelsestatistiken och det gäller i synnerhet unga män. Prövotiden tror jag inte är avgörande. Man vet att unga är mer riskbenägna än vad äldre är, säger Mikael Andersson.

Polisen tar fast fler

I de flesta fall har körkortet återkallats efter att föraren rapporterats för väsentlig överträdelse. Vanligast inom den kategorin är fortkörning men också att köra mot rött eller använda mobiltelefonen. Hittills i år har sådana överträdelser lett till att över 13 000 personer förlorat körkortet.

Enligt Transportstyrelsen beror ökningen till största del på att polisen utvidgat sin trafikövervakning. I april förra året påbörjade dessutom polisen övergången till att utfärda digitala ordningsböter genom en app i telefonen.

– Generellt kan man säga att appen har underlättat mycket och effektiviserat arbetet. Tidigare var det en fysisk lapp man fyllde i som skulle lämnas in och registreras. Ibland glömde man blocket eller så tog det slut. Telefonen har man alltid med sig, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisregion Syd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV