Ett historiskt möte mellan USA:s president och Nordkoreas ledare håller på att förberedas, bekräftar Donald Trump. Hans utrikesministerkandidat Mike Pompeo har besökt Kim i hans slutna hemland och bland annat diskuterat möjliga platser för en sådan träff.
NORDKOREA • – Vi har haft direkta samtal på mycket hög nivå, extremt hög nivå, med Nordkorea, sade Trump sent på tisdagen när han tog emot Japans premiärminister Shinzo Abe i Florida.
Det satte i gång en uppsjö av spekulationer och några timmar senare kunde tidningen The Washington Post bekräfta att Pompeo, som fortfarande är underrättelsetjänsten CIA:s chef, besökte Pyongyang över påskhelgen.
Pompeo, som Trump har utsett till USA:s nästa utrikesminister, reste som presidentens sändebud.
Skapade relation
På onsdagen bekräftade även Trump att Pompeos träff ägt rum.
”Mötet gick väldigt smidigt och en god relation skapades”, skriver presidenten i ett Twitterinlägg och lägger till att ett möte mellan honom själv och Kim förbereds. Kärnvapennedrustning kommer att ”vara bra för världen, men även för Nordkorea”, skriver Trump.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) säger till TT att det blir intressant att se vad Pompeos resa kan resultera i.
– Möten är bra, det blir intressant att se vad som kommer ut av det och om det blir ett möte på hög nivå, säger hon.
Huruvida Sverige, som har ett skyddsmaktsuppdrag för USA gentemot Nordkorea, får någon roll inför ett eventuellt toppmöte återstår dock att se, enligt Wallström.
– Vi får se när vi har en utrikesminister på plats i USA och vi kan etablera kontakt med hans team. Men vi försöker förstås utföra vårt uppdrag och skyddsmaktsuppdrag för USA, det kan ju bli viktigt senare när man väl möts.
I Stockholm?
Kim ska ha varit trevlig och väl förberedd vid mötet med Pompeo, enligt uppgifter till nyhetskanalen CNN. Nyhetsbyrån Reuters skriver att träffen övertygade Trump om att produktiva förhandlingar med Nordkorea är möjliga, om än långt ifrån garanterade.
En stötesten är dock var ett möte skulle kunna äga rum. Trump sade till journalister att fem platser övervägs och att träffen kan bli av redan i maj eller i början av juni.
Bland platserna som diskuteras i amerikanska medier finns Stockholm. Det neutrala Sverige har, till skillnad från många länder, diplomatiska förbindelser med Nordkorea och agerar konsulär skyddsmakt för såväl USA som Kanada och Australien. När statsminister Stefan Löfven i mars besökte Trump i Vita huset erbjöd han blågul hjälp i Nordkoreafrågan.
Wallström säger dock enbart att hon har noterat att Sverige nämns i spekulationerna.
– Det har jag ingen information om alls och vi har inga illusioner eller direkta planer på någonting, säger Wallström.
Upptinad relation
Andra platser som förekommer i spekulationerna inför det eventuella toppmötet är schweiziska Genève, Mongoliets huvudstad Ulan Bator, den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, på ett skepp till havs eller i ett sydasiatiskt land som Malaysia eller Singapore.
Med undantag för ett besök i Kina i mars har Kim inte lämnat hemlandet sedan han tog över makten 2011.
Träffen mellan Pompeo och Kim är ett tecken på att relationerna mellan USA och Nordkorea har tinat upp, något som de båda ländernas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang kan ha bidragit till. I nästa vecka är ett historiskt toppmöte mellan Kim och Sydkoreas president Moon Jae-In planerat.
I fjol provsköt Nordkorea ett antal robotar och ett intensivt ordkrig mellan Trump och Kim pågick. Trump kallade Kim för ”Raketmannen” och Kim pekade ut Trump som ”mentalt rubbad”.
Fakta: Nordkorea – ett slutet land
Nordkorea är världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un. Samhället är militariserat och de 25 miljoner invånarna strängt övervakade.
Sedan 1990-talet har ekonomin varit i kris och svält har drabbat befolkningen. 1995 och 1996 förvärrades situationen av översvämningar och 1997 drabbades landet av svår torka. Motvilligt erkände Nordkorea ”tillfälliga matproblem” och tvingades acceptera livsmedelshjälp från omvärlden. En del källor uppskattar att minst en miljon människor svalt ihjäl på tre år. Enligt andra beräkningar var det snarare två miljoner – var tionde invånare i landet.
Samtidigt ligger Nordkorea i bitter konflikt med både USA och Sydkorea. Landet lägger enorma summor på militären och 2006 provsprängdes landets första kärnvapen, trots omvärldens protester. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, något som inte har efterföljts av landet.
Källa: Landguiden
Bakgrund: Mike Pompeo i tre punkter
• Född 1963 i Orange i södra Kalifornien. Gift med Susan Pompeo och pappa till sonen Nick. Gick ut som klassetta från militärakademin West Point 1986 och tillbringade därefter fem år i försvaret. Pompeo patrullerade bland annat gränsen mellan Öst- och Västberlin till häst och deltog i kriget i Persiska viken 1990–1991.
• Återvände till USA för att läsa juridik vid ansedda Harvard University, där han bland annat var redaktör för tidskriften Harvard Law Review. Tog sin examen 1994. Flyttade 1998 till Wichita i Kansas där han startade företag med några kursare från West Point. Var verksam i flyg- och oljeindustrin i flera år, bland annat som vd för Thayer Aerospace som han grundat. Hade affärsförbindelser med Koch Industries, som ägs av de förmögna bröderna Charles och David Koch som donerat stora summor pengar till Republikanerna.
• Valdes 2010 in i representanthuset med stöd från bland annat Tea Party-rörelsen och bröderna Koch. Han satt i kammarens underrättelseutskott, i energi- och handelsutskottet samt i den särskilda kommitté som utredde dåden mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen. Utsågs till chef för underrättelsetjänsten CIA av president Donald Trump och svor ämbetseden den 23 januari i fjol. Den 13 mars meddelade Trump att han vill se Pompeo som ny utrikesminister. Utnämningen måste dock godkännas av senaten, en process som har inletts.
Källor: CIA, Time med flera