Platsbristen är akut på BB i Göteborg. Lösningen: Skicka hem förstföderskor sex timmar efter förlossningen. Nu kräver Sveriges kvinnolobby att både staten och regionerna agerar mot BB-krisen, med öronmärkta pengar och permanent finansiering.
Tidig hemgång för ”alla friska föderskor med normalt förlopp och friskt barn”. Det är vad som gäller enligt riktlinjerna för BB-avdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg, rapporterar Dagens ETC. Därmed får även förstföderskor räkna med att åka hem sex timmar efter förlossningen och sedan hålla kontakt med BB-avdelningen via telefon.
Bakgrunden är den stora platsbrist som råder under semestertiden, då det är ont om tillgängliga barnmorskor. De som arbetar får slita hårt under långa pass, vittnar Carina Deréus, barnmorska på specialförlossningen på Östra sjukhuset som nu huvudskyddsombud på heltid.
– Arbetsbelastningen för alla barnmorskor är otroligt hög. De är trötta, frustrerade och ledsna. De förväntas arbeta dubbelpass varje dag. Det kan innebära att du börjar kvart i sju på morgonen och går hem 22 på kvällen. Sedan vet du inte om det kommer någon på natten och löser av dig så det är en otroligt tuff situation på förlossningen och BB nu, säger hon till Dagens ETC.
Sveriges kvinnolobby anser att kris råder i förlossningsvården året om och att den blir akut i semestertider.
– Det här är en vårdskandal som gör comeback varje sommar. Det är ett svek mot födande kvinnor och barn, säger Clara Berglund, generalsekreterare i Sveriges kvinnolobby till Syre.
Samlar in namn
Organisationen startar nu en namninsamling med krav på politiska åtgärder från både staten och regionerna mot bristen på barnmorskor som finns året om, men är särskilt akut under sommaren. De kräver öronmärkta pengar och permanent finansiering för att det ska finnas en barnmorska per födande kvinna.
På många håll i landet prioriteras förlossningsvården alldeles för lågt, anser Clara Berglund. Hon pekar på region Stockholm där kvinnokliniken på Södersjukhuset i år skulle spara 72 miljoner kronor trots att regionen som helhet hade ett överskott under 2020 på nära sex miljarder kronor. Detta fick läkare att varna för ökade risker för dödsfall bland både kvinnor och barn. Efter omfattande protester sköt den blågröna majoriteten till 50 miljoner kronor till hela regionens förlossningsvård, men det täcker alltså inte hela underskottet på Södersjukhuset.
– Regionen går plus och ändå skär man ner på förlossningsvården. Det säger allt, säger Clara Berglund.