Startsida - Nyheter

Zoom

Nu rullar hepatitbussen i Stockholm: ”Folk är jätteglada för hjälp”

Brukarföreningens Niklas Eklund på Medborgarplatsen den första dagen med hepatitbussen.

I veckan började hepatitbussen Street C rulla runt på Stockholms gator. ”Vi startade i onsdags och det har gått över förväntan. Första dagen hade vi elva personer som testade sig”, säger Niklas Eklund från Stockholms brukarförening.

När jag får tag på Niklas Eklund, ordförande i Stockholms brukarförening, står han med hepatitbussen på Maria Prästgårdsgata, vid Maria sjukhus på söder i Stockholm.

Brukarföreningen, som vill vara till stöd för ”människor som använder narkotika”, står med Karolinska universitetssjukhuset bakom projektet i samarbete med vårdföretagen Oriola, Merck Sharp och Dohme samt föreningen Convictus.

Bussen ska åka runt i länet för att erbjuda provtagning och vård av hepatit C, som är en virusorsakad leverinflammation. Testet, som görs i bussen, skickas till Karolinska universitetssjukhus i Huddinge för analys.

– Om en vecka kan folk komma tillbaka, eller ringa, för att få sina provsvar. Är de smittade får de medicin och instruktioner av en sjuksyrra. Folk är jätteglada för hjälp, säger Niklas Eklund.

Cirka 25 000 tros ha hepatit C

I Sverige rapporteras cirka 1 500 nya fall per år, och 25 000 tros ha hepatit C, enligt Folkhälsomyndighetens skattning 2019.

Den vanligaste smittvägen för hepatit C är delade sprutor vid injicering av droger. 72 procent av de som nydiagnostiseras varje år tros ha fått hepatit från oren injektionsutrustning, enligt Niklas Eklund.

– Många i den här gruppen är inte särdeles hemmastadda i vården. Om man redan känner sig utanför och blir behandlad så, kan det sitta i ganska länge. Utanförskap är något som växer, säger han, och fortsätter:

– Om du går till sjukhuset med en skadad fot och får reaktionen ”du är bara här för piller”, så slutar man att försöka få hjälp med sin psykiska och fysiska hälsa.

En person som har hepatit C är ofta symptomfri men sjukdomen leder till inflammation i levern som långsamt kan bli skadad.

– Det tar cirka 25 år innan man blir riktigt sjuk och ungefär 20 procent av de som har hepatit C får skrumplever. Har man inte gjort något åt det tidigare är levertransplantation det enda att göra, säger Niklas Eklund.

Hepatit C kan även öka risken för levercancer.

“Inte individen utan kollektivet”

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt upp målet att hepatit C ska utrotas till 2030. Men Rune Wejstål, överläkare på infektionsmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger att i Sverige kan den sannolikt elimineras redan till 2025 till Dagens nyheter.

Utmaningen är att hitta alla som smittats.

– Det är många som har missbrukat en gång i tiden och som aldrig har testat sig, men även många som har fått blodtransfusion före 1990-talet, då man bevisade att hepatit C-virus ensamt kan orsaka hepatit. Så det är mycket viktigt att man informerar dessa personer om att gå och testa sig, säger han till tidningen.

Så sent som 2014 behandlades endast de svårast sjuka men allt eftersom läkemedlen har blivit betydligt billigare, behandlas hepatit C i större omfattning.

– Vi kan erbjuda behandling till i princip alla och det är enkla regimer (behandling reds anm.) som tar 8-12 veckor oftast helt utan biverkningar, säger han i tidningen.

Niklas Eklund säger att han minns hur krångligt det var att få behandling tidigare.

– Då var man tvungen att vara drogfri ett år men det har gudbevars ändrats och man har ju kommit fram till att det viktigaste är inte individen utan kollektivet. Om en blir sjuk kan den smitta ner många andra.

Från Nynäshamn till Norrtälje

I hepatitbussens verksamhet ingår också att informera om hepatit C och övrigt förebyggande arbete. Patienterna uppmuntras att fylla i ett formulär gällande stigmatisering i syfte att ta reda på varför de inte har sökt vård tidigare.

– Vi vill erbjuda hjälp till dem som inte ber om hjälp, många har gått med sin hepatit C så länge och tänker inte att dom är sjuka. Att vara hemlös och i utanförskap får inte hindra människor från att söka adekvat sjukvård, säger Maria Edenman, projektledare för Street C, i ett pressmeddelande.

Niklas Eklund berättar att Convictus bjuder de som kommer till bussen på kaffe och en bit mat. Convictus är en förening som stöttar människor i utsatthet med fokus på hemlöshet, beroendeproblematik och hälsa.

– På hepatitbussen.se och Facebook finns ett schema och en karta över rutten. Vi kommer att röra oss mellan Nynäshamn och Norrtälje, men det beror på var behoven finns, säger Niklas Eklund.

För dem som inte har internet finns ett telefonnummer att ringa.

– Där det finns folk, där finns vi. Men man får inte tränga sig på för mycket, även om man sitter på parkbänken har man rätt till ett visst mått av privacy.

”Hepatit har blivit knuffad åt sidan”

Han berättar att Stockholms brukarförening varit engagerade i flera hepatit-C-projekt. Karolinska universitetssjukhuset, som tidigare utvecklat ett snabbtest, har bland annat annat mött patienter i brukarföreningens lokaler.

– Jag har fajtats för behandling av hepatit i sju år och vi har haft en del olika projekt, men nu är vi äntligen ute på gatorna. Det har redan gjorts i de flesta andra europeiska länder, säger Niklas Eklund.

Han berättar att han har åkt med en buss i Rumänien, där insatserna var mot såväl hepatit C som tuberkulos och hiv.

– I Sverige har vi uppfyllt målen gällande hiv, men inte hepatit. Den har blivit knuffad åt sidan eftersom Svensson och politikerna inte är så rädda för den då det drabbar mest missbrukare, säger han.

Projektet varar i sex månader, därefter är finansieringen osäker.

Niklas Eklund är positiv, och säger att projekt i grannländerna har haft  framgång och permanterats.

– I Norge och Danmark har liknande initiativ gått skitbra.

Hepatit C

Hepatit är en leversjukdom som orsakas av hepatit C-viruset.
Cirka 71 miljoner människor i världen är smittade av hepatit C.
I Sverige botas närmare 97 procent av de som uppsöker vård.
Källa: Dagens nyheter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV