Radar · Djurrätt

Restauranger kan förbjudas att koka levande hummer

I dag röstar brittiska överhuset om ett förbud mot att koka hummer levande.

Restauranger och fiskhandlare i Storbritannien kan förbjudas från att koka krabba och hummer levande och även från att skicka levande hummer genom posten. Nu ska det tas beslut om frågan i Brittiska överhuset.

Förslaget tas i dag, onsdag, upp i det brittiska överhuset, House of Lords, och går ut på att man också ska erkänna att, bland annat, humrar och krabbor känner smärta och därmed bör skyddas, om möjligt, från lidande, skriver tidningen The Herald.

Förslaget är ett ändringsförslag till ”Animal Sentience Bill” – ett lagförslag som nu endast gäller ryggradsdjur, men en lag som innebär att ”djur” för första gången ska erkännas som kännande varelser enligt brittisk lagstiftning.

Att även humrar måste ingå och skyddas mot onödigt lidande är en fråga som drivits av både den brittiska djurrättsorganisationen Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) och British Veterinary Association, och flera forskare, bland annat Chris Packham,

RSPCA har drivit kampanj för få till stånd en ändring och även fått stöd av ett flertal konservativa parlamentsledamöter.

Läs även Syres artikel: Lagändring i Storbritannien – djur erkänns som kännande varelser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV