DEBATT Svensk brunbjörn är fridlyst och får endast jagas under strikt kontrollerade former. Naturvårdsverket, ansvarig jaktmyndighet säger: För att reglera antalet björnar och minska skador på tamdjur får viss skydds- och licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.
Rätten till besluten har delegerats till länsstyrelserna. I Värmland
togs den 10 juni beslut om licensjakt på björn i höst. De meddelar att licensjakt i den nationella förvaltningsplanen för björn bedöms vara en effektiv, kontrollerbar och hållbar del av björnförvaltningen. De menar också att licensjakten bidrar till att minska antalet konflikter mellan människa och björn.
Enligt jaktbeslutet får tre björnar skjutas, det stärks med att det finns cirka elva björnar totalt i hela länet. Värmland är 18 204 km² stort, beskrivs i turistbroschyrer som ett län med milsvida härliga skogar, med många stora naturreservat och möjlighet att se flera olika rovdjur. Hur kommer det sig då att det där bara finns elva björnar?
Är det inte märkligt? Och att det sen beslutas att tre av dem får skjutas, för att minska konflikter med människor? För vems skull tas jaktbesluten? Det är uppenbarligen inte för björnens fortlevnad i Värmland. Är det för de drygt 12 000 jägarna som bor där?
Björnen har under lång tid vördats för sin styrka, så kanske jägarna har ett behov att mäta sin styrka med den? Eller är det åtråvärda troféer som skinn och skallar som lockar? Men vad vinner länsstyrelsen på det – jägarnas tilltro?