Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Svenska fiskebåtar kan hota lunnefåglar i Skottland

En atlantisk lunnefågel med munnen full av småfisk.

Den lilla fiskarten tobis används inom laxuppfödningsindustrin, men är också huvudföda för flera fågelarter. Nu kritiserar den brittiska fågelföreningen Royal society for the protection of birds utfiskningen av tobis av danska, norska och svenska fiskebåtar.

Royal society for the protection of birds (RSPB) har vänt sig till brittiska politiker för att få havsområdet fredat från de fiskeflottor från EU, som trots Storbritanniens utträde ur unionen, fortfarande har rätt att fiska tobis utanför landets kuster. Det gäller inte minst fiskebåtar från Danmark, Sverige och Norge. Det rapporterar sajten Natursidan.

RSPB menar att området är överfiskat och att det drabbar flera fågelarter som är beroende av tobis som sin huvudföda, däribland lunnefåglar.

– Under många år har det skett ett enormt industriellt fiske i Nordsjön, främst med båtar från Danmark och några från Sverige och andra EU-länder. Det tas upp alldeles för många fiskar ur havet och det lämnas inte tillräckligt kvar för att upprätthålla havsfågelpopulationer, säger Alex Kinnininmonth, chef för havsfrågor vid RSPB i Skottland till Sky News, rapporterar Natursidan.

Vill ha forskningsamarbete

Om det inte går att förbjuda utländska fiskeflottor vill RSPB att Storbritannien ska verka för att utveckla forskningen tillsammans med andra länder runt Nordsjön.

Enligt Sky News finns det redan havsområden som har fredats för fiske av tobin, men naturskyddsföreningar hoppas kunna utverka ett totalt förbud. Politiker i Storbritannien har uttryckt sin oro inför en kollaps av tobinbeståndet och sagt att de vill undersöka saken eftersom det är bråttom.

Till Sky News berättar en talesperson för brittiska myndigheter att de arbetar för att försöka hitta en plan att dela fiskebestånden på ett “hållbart sätt”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV