Krisen i Venezuela är historisk – aldrig har så många människor drivits på flykt från ett tidigare stabilt land i Latinamerika. Fem miljoner venezolaner har de senaste åren lämnat landet. Krisen är också en av världens mest underfinansierade.
Venezuela har på ett par år gått från att ha varit relativt stabilt och välmående till att ekonomin totalförstörts av hyperinflation. I och med att ekonomin störtdykt har fattigdomen, med alla sina konsekvenser, dragit in som en lavin. Sedan 2015 har över 5,6 miljoner venezolaner lämnat sitt hemland och sökt skydd och arbete i närliggande länder.
– Vi har aldrig i vår historia i Latinamerika mött en sådan omflyttning av människor från ett land som var ett av de rikaste i regionen och ett land som inte är i krig. Misslyckanden i ett av de största och rikaste länderna på kontinenten kommer att påverka resten av regionen. Latinamerika kommer aldrig att vara desamma, säger Eduardo Stein, specialrepresentant för UNHCR, FN flyktingorganisation, och IOM, FN:s migrationsorganisation, till The Guardian.
I en uppdatering om Venezuela skriver IOM att många människor fortsätter att fly, ofta till fots – med eller utan familjemedlemmar – och utan att veta vilken som är deras slutgiltiga destination. En del flyr också för att återförenas med nära och kära som redan lämnat landet, enligt IOM. Många länder i regionen har också generöst öppnat sina gränser och håller dem öppna.
Men givartröttheten märks tydligt av. Den historiskt stora krisen i Venezuela är en av de mest underfinansierade, enligt Eduardo Stein från FN-organen UNHCR och IOM. I fjol fick FN in knappt hälften av det man sagt sig behöva för att svara på krisen och hjälpa de i behov. Röda korset har å sin sida sagt att de behöver få in 264 miljoner dollar de kommande tre åren för Venezuela och sjutton andra länder som idag är värd för många venezolaner som flytt, enligt The Guardian.
Dany Bahar på Brookings Institution i Washinton DC menar att det är ett större gap mellan hur mycket pengar som behövs och hur mycket som kommer in gällande krisen i Venezuela än andra moderna katastrofer, som den i Syrien. Syriska flyktingar får i snitt tio gånger så mycket per capita, jämförelsevis 3150 dollar mot 265 dollar per capita. Detta trots att Venezuela är den näst största katastrofen just nu, sett till hur många som drivits på flykt.
– De flesta värdländer under den venezuelanska flyktingkrisen finns i regionen och är utvecklingsländer, medan Europa såg stora konsekvenser när det gäller syrierna. Kanske utlöste det en mycket mer generös finansiering, säger Bahar till The Guardian.