Rätten att älska vem man vill är plötsligt det hetaste ämnet när EU-ländernas ledare håller toppmöte i Bryssel. Skarp kritik väntar mot Ungerns hbtq-syn.
Migrationsfrågor och relationen till Turkiet och Ryssland i all ära. I sista stund har ändå synen på homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner blivit det som det talas om inför midsommartoppmötet i Bryssel.
Kampen gäller en ny ungersk lag som syftar till att stoppa reklam och andra massmedieprodukter som visar ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet” för alla under 18 år.
Tv- och radiokanaler i Ungern ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.
Ungern anser att lagen endast är till för att skydda minderåriga.
– Den här lagen är bara mot pedofiler. Den här lagen säger ingenting om vuxnas sexuella läggning, hävdade utrikesminister Peter Szijjarto i tisdags.
"Kan inte passera"
Men det argumentet köps inte av en lång rad andra EU-länder. 16 ledare, däribland Sverige statsminister Stefan Löfven (S) har nu undertecknat ett brev till stöd för grundläggande rättigheter.
– Vi måste vara intoleranta mot intoleransen. Ett medlemsland stiftar lagar som stigmatiserar en sexuell minoritet och blandar ihop pedofili och homosexualitet. Det kan inte bara passera, säger Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel – själv öppet homosexuell – till nyhetssajten Politico Europe.
”Vi är fast beslutna att fortsätta att anstränga oss för att garantera att framtida europeiska generationer kan växa upp i en atmosfär av jämlikhet och respekt”, heter det bland annat i brevet.
Tas upp på möte
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har kallat den ungerska lagen för en skam och har redan bett ansvariga kommissionärer att kräva en förklaring från Ungern.
Frågan väntas även komma upp då von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer i Bryssel under torsdagen.
– Det här är något som väckt mycket uppmärksamhet och rådsordföranden tycker att det är viktigt att den här frågan kan behandlas, säger en väl insatt EU-källa i en genomgång inför toppmötet.
Migration och corona
Torsdagsdelen av toppmötet är annars huvudsakligen tänkt att handla om migration och utrikesrelationer till Turkiet, Ryssland och Belarus. Även läget i coronapandemin ska diskuteras, med växande oro för konsekvenserna av den snabba spridningen av den så kallade delta-varianten.
Som särskild inbjuden gäst deltar dessutom FN:s generalsekreterare António Guterres, som kommer att luncha med stats- och regeringscheferna under torsdagen.
På midsommaraftonen avslutas sedan mötet med diskussioner om det ekonomiska läget.
Fakta: Toppmötet i Bryssel
EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas under torsdagen och fredagen till toppmöte i Bryssel. Mötet är det sista under Portugal som ordförandeland i ministerrådet. Från den 1 juli övertas den rollen i stället av Slovenien.
Torsdagens möte inleds klockan 13 med en lunch tillsammans med FN:s generalsekreterare António Guterres. Därefter diskuteras coronapandemin och migration på eftermiddagen, följt av en arbetsmiddag med internationella frågor på menyn i form av relationerna till bland annat Turkiet, Ryssland och Belarus.
Midsommaraftonens mötesdel inleds sedan klockan 10 på fredagen och handlar främst om det ekonomiska läget, inklusive ett särskilt toppmöte kring samarbetet i eurozonen.
Källa: Europeiska rådet