Nu när lättade restriktioner gör det möjligt att fira midsommar nästan som vanligt, blir många som inte har någon att fira med, varse sin ensamhet. Psykologen Liv Svirsky tipsar om hur du hanterar en ensam midsommar.
Artisten Thomas Ledin och ölmärket Pripps Blå är två av de aktörer som skulle kunna sitta på de anklagades bänk. Anklagade för att ha varit med och skapat det monster som midsommar kan upplevas som. Den högtid då vi är snygga, kära, glada och framför allt tillsammans.
Att sitta ensam på midsommar borde ju inte vara svårare än att sitta ensam vilken fredag som helst. Men ju mer den här typen av högtider blir en plattform för att visa upp våra liv och vår status, desto svårare kan det bli för den som inte har någon att fira med, framhåller psykologen Liv Svirsky.
Hon tycker att det är synd att vi tillmäter högtidsdagar som midsommar, jul och nyår så stor betydelse i det här avseendet.
– De där dagarna har blivit som en slags skyltfönster där man ska visa upp att man har någon att vara med. Men är det verkligen så att de där andra har så fantastiska liv? Är man sämre för att man inte har någon att fira med? Eller är det bara så att just de här dagarna har ens kompisar traditioner för hur de ska fira där man själv inte ingår, och därför är man inte inbjuden?
Ensam alltid problematiskt
Det är också viktigt att skilja på om man bara känner sig ensam just på midsommar eller om man är ensam på riktigt.
– Ensamhet är så mycket större än att sakna sällskap några dagar per år. Är man ensam ofta är det ett problem som kan ge upphov till mycket lidande, men är man ensam under de där högtiderna så behöver det inte vara ett tecken på att man är en ensam person, säger Liv Svirsky.
Är man däremot ensam ofta och det blir extra tydligt på högtidsdagar tycker Liv Svirsky att det kan vara bra att uppmärksamma detta för sig själv och se vad man kan och vill göra åt det. Man kan ställa sig frågorna: Hur vill jag ha det i mitt liv? Hur kan jag få det jag vill ha? Behöver jag söka stöd eller hjälp för att nå dit?
– När man är på en arbetsplats sker det ju naturligt att man träffar människor och börjar prata och kanske umgås med vissa på fritiden. Det går ju att försöka få till det på andra sätt, som att söka sig till sammanhang som man är intresserad av, som politik eller olika former av träning i grupp, där man kan hitta likasinnade som man delar intressen med. Att minska ensamhet kan vara svårt och man kan behöva stöd för att klara av det.
Få personer är öppna med sin ensamhet, eftersom många skäms över den, men Liv Svirsky skulle önska att vi vågade bryta den här normen.
Ta ansvar för varandra
– Vi vet ju alla att man inte är ensam om att känna sig ensam, så att våga utmana bilden att alla andra är så lyckliga, det tycker jag är coolt. Och pratar vi om ensamhet blir det också så mycket mindre skamligt.
Den som nu sitter och har ont i magen och önskar att midsommar redan vore över kan, enligt Liv Svirsky, med fördel ta kommando över dagen och göra en plan med några hållpunkter. Tänk ut vad du tycker om att göra. Tycker du om att träna, gör då det, planera vilken bok du ska läsa om du gillar att läsa eller om det är fint väder, gå och bada och ha hela stranden för dig själv. En annan strategi kan vara att jobba eller engagera sig ideellt för att få dagen att kännas meningsfull.
Om man vet att känslan av ensamhet är ett återkommande problem just på högtider, kan det finnas anledning att göra planer långt i förväg, enligt Liv Svirsky. Planera in en fjällvandring eller bjud själv in till ett firande så att du får mer kontroll över de här dagarna på ett sätt som passar dig.
– Och så vill jag gärna uppmana alla som inte är ensamma att tänka till de här dagarna. Om du pratar med någon som inte har planer, bjud in, ställ fram en extra tallrik. Corona har aktualiserat att vi alla har ett ansvar att ta hand om varandra.