Parterna på bostadsmarknaden får förhandla, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i ett försök att lösa regeringskrisen. ”Oseriöst”, svarar Vänsterpartiet.
– Som det ser ut nu har vi inte fått förtroende för statsministern, säger hon till SR Ekot.
Beskedet om att parterna ska få förhandla kommer mindre än ett dygn innan riksdagen röstar om förtroendet för regeringen Löfven.
– Januaripartierna är överens om följande. Om parterna på bostadsmarknaden kommer överens om hur det ska genomföras, kommer regeringen gå efter parternas linje, säger Stefan Löfven.
– Om parterna inte kommer överens, då genomförs utredningens förslag efter remissinstanserna synpunkter, säger han.
Avsikterna är att parterna förhandlar fram till den 1 september, och att lagändringar baserade på en eventuell överenskommelse ska beslutas under mandatperioden, enligt statsministern.
Kan fällas
På måndag klockan 10 hålls en omröstning om en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Om alla partier röstar som de hittills har sagt kommer regeringen att fällas då.
Under helgen har det pågått samtal och försök att lösa den låsta situationen som uppstått sedan Vänsterpartiet förklarat att man inte längre ska ses som regeringsunderlag till Stefan Löfven och Sverigedemokraterna snabbt begärde att en omröstning skulle hållas.
Moderaterna och Kristdemokraterna ställde sig därefter bakom en misstroendeförklaring.
Sakfrågan handlar om fri hyressättning i nybyggen, punkt 44 i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. V:s krav är att punkten ska strykas.
"Politisk teater"
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar beskriver utspelet från statsministern som politisk teater i en intervju med Sveriges Radios Ekot.
– Det blir marknadshyror om förhandlingarna strandar, säger Dadgostar om budet till parterna att förhandla.
– Den ena parten förhandlar med pistolen mot tinningen. Man tar Hyresgästföreningen som gisslan, säger hon.
– Som det ser ut nu har vi inte fått förtroende för statsministern, säger hon.
På Twitter skriver hon: ”Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. ”Ta ansvar för landet och stryk punkt 44. Vi håller vad vi lovat svenska folket. Vi sviker inte Sveriges hyresgäster”.
Men statsministern anser att han gått V till mötes.
– Att kalla en förhandling mellan bostadsmarknadens parter för teater, det förstår inte jag, säger Stefan Löfven.
– Det här är ett tydligt krav som lyfts av Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet. Den lösning som vi nu möjliggör innebär att bostadsmarknadens parter får en möjlighet att lösa detta. Den svenska modellen på bostadsmarknaden ska självfallet värnas och nu får alltså parterna tillsammans en möjlighet att komma överens, säger Stefan Löfven.
Tas inte bort
TT: Vänsterpartiets krav är att utredningsförslaget måste bort från bordet?
– Utifrån januariavtalet ska vi utgå ifrån den utredning som varit. Den är ute på remiss nu, så det är klart att det är den som ligger till grund, säger Löfven.
– Vi har lyssnat in den kritik som framförts, men vi tycker att det är viktigt med en reform som ökar bostadsbyggandet i Sverige. Nu ger vi parterna en chans att förhandla fram en ny reform. V har sagt att ett av alternativen var att låta parterna förhandla, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
"Ta ansvar"
Att stryka punkten helt och låta parterna förhandla fritt är alltså inte aktuellt.
Statsministern säger att han nu förväntar sig att övriga partier är beredda att ta ansvar för att inte driva in Sverige i en politisk kris.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni lämnar följande kommentar:
– Det går inte att ha ett regeringsunderlag där en viktig part inte får vara med och säga sitt. Nu har Vänsterpartiet fått vara med och säga sitt, det tycker jag är bra, det välkomnar jag, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till TT.
– Jag är glad över att vi kunde sträcka ut handen till Vänsterpartiet, att låta parterna sätta sig och lägga fram en lösning på hur vi ska reglera framtidens fria hyressättning, vilka regler som ska ligga bakom det. Nu förstår jag att Vänsterpartiet säger nej. Det är väldigt olyckligt, säger Sabuni.
TT: Om parterna inte kommer överens om fri hyressättning för nyproduktion, vad händer då?
– Då har vi utredningen att göra lag av.