Målet om att stoppa aidsepidemin till 2030 kommer inte att lyckas om inte de orättvisor som drabbar marginaliserade grupper åtgärdas först. Det slogs fast vid ett högnivåmöte inom FN-programmet Unaids som pågår i veckan.
Kampen mot ojämlikheten är avgörande enligt de världsledare, forskare och företrädare för organisationer som deltar vid mötet.
På tisdagen antogs en ny strategi för att hejda spridningen av hiv och aids under de kommande fem åren. Den bygger vidare på den tidigare målsättningen om att stoppa epidemin till 2030 – men lägger ett större fokus på att motverka diskriminering och kriminalisering av personer som har relationer med andra av samma kön.
Strategin slår fast att antalet nya fall av hivinfektioner till 2025 ska vara färre än 370 000 och antalet dödsfall understiga 250 000 årligen. Samma år ska även alla former av hivrelaterad diskriminering ha upphört samtidigt som 34 miljoner människor ska ha fått tillgång till bromsmediciner.
Enligt FN har dödstalen minskat betydligt genom effektiva behandlingsmetoder – med hela 61 procent sedan det år de högsta dödssiffrorna rapporterades, 2004. Förra året avled 690 000 människor i världen i aidsrelaterade sjukdomar, enligt Unaids.
Samtidigt betonar experter att utvecklingen går ojämnt och att det är de mest sårbara grupperna som löper störst risk att drabbas.
– Stigmatiseringen och diskrimineringen lever tragiskt nog kvar, vilket ytterligare isolerar de som redan är marginaliserade, sade Volkan Bozkir, ordförande för FN:s generalförsamling.
Viktigt motarbeta orättvisor
Samtidigt har coronapandemin, konflikter och humanitära kriser lett till en situation där världens sjukvårdssystem utsatts för mycket stora påfrestningar och störningar.
Volkan Bozkir underströk att alla former av orättvisor måste motarbetas, men han påpekade samtidigt att statistiken om hiv och aids visar hur stort behovet av att bekämpa könsdiskrimineringen är.
Siffror från Unaids visar att unga kvinnor löper en betydligt större risk att drabbas av hiv än män. I södra Afrika utgör flickor en överväldigande majoritet bland de hivinfektioner som drabbar personer i övre tonåren.
Vid mötet deltog även 23-åriga Yana Panfilova från Ukraina, som föddes med hiv. Hon vädjade till mötesdeltagarna att öka stödet till alla de miljontals människor som varje dag tvingas leva i rädsla och isolering.
– Miljontals människor kanske har tillgång till bromsmediciner, men lever i en värld där deras familjer och samhällen inte accepterar dem för vilka de är. Jag talar i dag för de 38 miljoner som lever med hiv. För en del av oss är det medicinerna som håller oss vid liv, men samtidigt dör vi av konsekvenserna av stigmatisering och diskriminering, sade hon.
Yana Panfilova lyfte fram alla minoritetsgrupper, migranter, fångar, kvinnor och barn som hon menar har lämnats på efterkälken.
– De förtjänar också ett vanligt liv, med samma rättigheter och med samma värdighet som de flesta inom denna församling upplever, sade hon.
Unaids chef Winnie Byanyima sade att världens länder inte har lyckats stävja hivepidemin i enlighet med de målsättningar som slogs fast för fem år sedan.
Hon betonade att kampen mot orättvisor i fråga om makt, status och rättigheter har en helt avgörande betydelse för framtida framgångar.
– Bevisen är tydliga. Ojämlikheten driver på hivpandemin. Ojämlikheten dödar. För att få ett slut på aids måste vi få ett slut på ojämlikheten, slog hon fast.