Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Replik: ”Helen Stjerna ignorerar skillnaderna mellan rökning och snusning”

"Att Sverige har lägst andel rökare i EU och att Sverige är enda landet i EU där snus är tillåtet, borde kunna leda till en enkel och självklar slutsats: snus bidrar till färre rökare", skriver Svenska snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer.

Denna debattartikel är en replik på A Non Smoking Generations debattinlägg ”Sluta samarbeta med tobaksindustrin” 

DEBATT. Alla vet att rökning är skadligt och riskerar att förkorta livet för den som röker. Inte lika många vet att andra nikotinprodukter helt saknar de risker som förknippas med att andas in förbränningsrester i lungorna. Tvärtom tror många rökare att det är nikotinet som är det skadliga med cigaretter, enligt flera undersökningar anger fler än hälften av rökarna att det är nikotinet som är det skadliga – helt i strid med vetenskaplig forskning och medicinsk evidens. 

I stället för att sakligt informera om rökningens skadeverkningar så har A Non Smoking Generation och Helen Stjerna valt en strategi som går ut på att misskreditera nikotinet och helt ignorera de stora skillnader i hälsoeffekter som finns mellan rökning, snusning och vejpning. 

Att Sverige har lägst andel rökare i EU och att Sverige är enda landet i EU där snus är tillåtet, borde kunna leda till en enkel och självklar slutsats: snus bidrar till färre rökare. Den hypotesen har verkligheten med sig, och jag har aldrig stött på någon annan förklaring med högre förklaringsvärde. 

Det pågår en stor transformering när det gäller konsumenternas preferenser och företagens produkter. Cigaretter är farliga och har sedan de sista decennierna under 1900-talet trendmässigt minskat i västvärlden de senaste 50 åren. Men trots ökad kunskap om rökningens skadliga effekter, finns det fortfarande många som röker. I hela världen finns det mer än en miljard rökare. Vill man minska det antalet, så måste man sluta se ”tobaksindustrin” som fiende och upphöra med osakliga attacker på snus och nikotinportioner, annars går man indirekt cigarettbolagens ärende. Skulle det vara fler eller färre än 100 miljoner rökare i EU om alla länder hade snus och nikotinportioner. Min övertygelse är stark om att det skulle vara färre och jag är beredd att offentligt slå vad om den saken. 

När det gäller ungdomars intresse för nikotin så är det ett problem som borde kunna lösas utan att inskränka på vuxna människors frihet. Det är 18-årsgräns för snus och nikotinportioner. För snuset är det lag sedan länge, medan branschen ordnat en branschöverenskommelse i väntan på en långsam lagstiftningsprocess när det gäller nikotinportioner. Att unga människor vill pröva det som hör vuxenvärlden till kan vara ett problem, men det hjälper knappast att rikta sin ilska och frustration mot de företag som erbjuder produkter riktade till vuxna. 

Innovationer sker ständigt i ett fritt samhälle. Att konsumenter föredrar produkter som inte skadar dem, men som kan skapa ett beroende, är i sig inte ett samhällsproblem. Rökning är medicinskt bevisat skadligt, nikotin är beroendeframkallande men är inget folkhälsoproblem. (Inte ens för att Stjerna fortsätter att sprida lögner* om att nikotinet skadar hjärnan, aldrig med en enda referens till vetenskap)

En framtida politik bör grundas på vetenskap och inte på moralism. Om Stjerna klarar av ett sådant skifte är hon välkommen även i den debatten. 

*”Preclinical models and human studies have demonstrated that nicotine has cognitiveenhancing effects” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29110618/

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV