Radar · Utrikes

Snart möjligt bära handvapen utan licens i Texas

Den här typen av vapen kan du snart skaffa utan någon licens eller tidigare träning om du är över 21 och bor i Texas.

Texas är på väg att lätta på de redan generösa vapenlagarna i delstaten. Lagstiftarna har sagt ja till ett lagförslag som tillåter personer att bära handvapen utan någon licens eller krav på träning. Guvernör Greg Abbot har utlovat att göra detsamma.

Trots att Texas redan har bland de mest generösa vapenlagarna i USA så är man nu på väg att underlätta ännu mer för de som vill skaffa en pistol eller revolver eller liknande.

Ett lagförslag som innebär att personer över 21 år får bära handvapen utan någon licens – och den bakgrundskontroll och träning som det innebär – har godkänts av delstatens lagstiftare och väntar nu på ett godkännande från guvernören Greg Abbot, rapporterar The Guardian.

Han har sagt att han kommer att godkänna förslaget, trots omfattande protester från flera håll. ”Låt oss ta det till mitt skrivbord för signering”, twittrade han efter beslutet.

Befarar fara för allmänheten

Bland de som protesterar mot förslaget finns brottsbekämpande grupper, som menar att det skulle kunna utgöra en fara för allmänhet såväl som polis. Grupper som förespråkar hårdare vapenlagar har protesterat och hänvisat till de senaste årens masskjutningar som ägt rum på flera ställen i delstaten. Senast i helgen skadades 13 personer i en skjutning i Austin.

Idag har 1,6 miljoner människor vapenlicens i Texas, och redan idag är det tillåtet att ha ett gevär utan licens. Vapenorganisationen NRA har kallat lagförslaget för ”den viktigaste” åtgärden när det gäller rätt till vapen i delstatens historia.

Demokraten Joe Moody höll inför omröstningen i delstatens representantshus ett tal som påminde om vad som sagts efter den uppmärksammade Walmartskjutningen i El Paso 2019, då 23 personer miste livet i en attack med rasistiska motiv.

Då hördes löften om att ”ta vapensäkerhet på allvar”, sade Moody enligt The Guardian. Han fortsatte:

– Jag har inte hört dem sedan dess.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV