Det är nu klart att Sverige ska inrätta ett institut för de mänskliga rättigheterna. Beslutet, som kom sent i förra veckan, välkomnas nu av Civil Rights Defenders, som i ett pressmeddelande skriver att de tillsammans med flera aktörer inom civilsamhället under lång tid ”har arbetat för att detta ska bli verklighet”.
Sverige blir långt ifrån det första landet i världen att inrätta ett institut för de mänskliga rättigheterna – men att vi nu gör det, efter att regeringens förslag fått grönt ljus av riksdagen, är inte en dag för sent, enligt Civil Rights Defenders.
– Många av världens länder har redan ett institut för mänskliga rättigheter, så det är mycket välkommet att det nu äntligen står klart att även Sverige inrättar en sådan myndighet. Institutet kommer att fylla en viktig funktion i arbetet med att säkerställa att mänskliga rättigheter efterlevs i Sverige, säger Annika Åkerberg, jurist på Civil Rights Defenders, i pressmeddelandet.
Organisationen har tillsammans med flera andra civilsamhällesorganisationer jobbat för att få till ett institut för mänskliga rättigheter och uppmanat till att mänskliga rättigheter inte ska låtas bli partipolitik. Bland annat med motiveringen:
”I tider när mänskliga rättigheter mer och mer ifrågasätts av regeringar och politiker runt om i världen är det viktigt med oberoende institutioner och grundlagar som kan garantera att mänskliga rättigheter gäller alla. Vi är övertygade om att ett nytt institut kommer att komplettera, snarare än konkurrera med, befintliga myndigheter. Det skapar en ny möjlighet till en strukturerad och långsiktig samverkan med olika samhällsaktörer som civilsamhälle, akademi och rättsväsende om mänskliga rättigheter.”
Svenska FN-förbundet har också stämt in i denna uppmaning och menat på att Sverige, till skillnad från sina nordiska grannländer och många andra länder världen över, länge har saknat en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Svenska FN-förbundet påpekar även att det är viktigt att institutet för mänskliga rättigheter är ännu mer frikopplat från politisk styrning än andra myndigheter, för att undvika att politisera mänskliga rättigheter och göra att institutets arbete når upp till den standard som FN-systemet kräver.
Den nya myndigheten ska inrättas den 1 januari 2022 och man har även enats om en ny lag och lagändringar som ska reglera verksamheten. Vem som ska leda den är ännu osäkert.