”En katastrof” som militärjuntan i Myanmar är ”enskilt ansvarig” för. Det skriver FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter efter uppgifter om att över 100 000 människor drivits på flykt i delstaten Kayah och nu sökt skydd i skogarna med knapp tillgång till mat och rent dricksvatten.
”Brutala, urskillningslösa attacker” från militärjuntan har lett till att över 100 000 människor tvingats fly sina hem bara de tre senaste veckorna. Det rapporterade FN:s särskilda rapportör från Myanmar, Tom Andrews, om i förra veckan.
Enligt uttalandet handlar det om såväl luftattacker som artilleribeskjutning som genomförts mot byar, främst i delstaten Kayah, men också i Chin och Kachin. Även skolor och kyrkor uppges ha attackerats.
Trovärdiga källor ska ha rapporterat om stor brist på dricksvatten och mat samt allvarliga utbrott av diarré och ett stort behov av humanitär hjälp.
Hindrat hjälpinsatser
Samtidigt ska militärjuntan också ha förhindrat hjälpinsatser att komma till områdena och det ska också ha kommit in uppgifter om att militären lägger ut landminor på offentliga vägar.
Tom Andrews uppmanade det internationella samfundet att agera på alla sätt de kan för att undvika ”en katastrofal förlust av människoliv”, bland annat genom att frysa de tillgångar som juntan behöver för att upprätthålla liknande attacker.
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, sade i ett uttalande under fredagen att militärjuntan måste hållas ansvarig för
den kris som nu utspelar sig:
"Från ömtålig demokrati till katastrof"
”På bara drygt fyra månader har Myanmar gått från att vara en ömtålig demokrati till en katastrof för de mänskliga rättigheterna”, säger hon i uttalandet.
Hon uppmanade militärjuntan att respektera och skydda civila personer liksom skolor och religiösa platser. Även de olika väpnade grupperna i landet, som ….. fick en uppmaning om att vidta alla möjliga åtgärder för att skydda civilbefolkningen.
Minst 860 personer uppskattas ha dödats sedan militärkuppen den 1 februari, och åtminstone 4804 personer beräknas vara godtyckligt frihetsberövade. Bachelet uttryckte också oro över rapporter om tortyr och kollektiv bestraffning. En mamma till en aktivist blev exempelvis dömd till tre års fängelse istället för sin son.
”I stället för att söka dialog, stämplar militären sina motståndare som ”terrorister” och fortsätter med politiskt motiverade anklagelser mot den demokratiska ledningen”, konstaterar Bachelet.
Den 7 juli kommer hon att uppdatera FN:s säkerhetsråd om situationen i landet.