Under söndagens G7-möte diskuterades bland annat klimatet. Men trots påtryckningar och demonstrationer från miljörörelsen så blev det en urvattnad slutdeklaration. ”Det känns som en trasig skiva”, säger John Sauven på Greenpeace.
I G7-mötets slutkommuniké skriver man att 2021 bör bli en ”vändpunkt för planeten” och att man åtar sig att snabba upp ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet.
Ursula von der Leyen konstaterade enligt Reuters att man enats om att fasa ut kol som energikälla. I kommunikén var ordvalen lite otydligare: ”Vi har åtagit oss att snabbt öka teknologier och policyer som ytterligare påskyndar övergången från oförminskad kolkapacitet, i överensstämmelse med våra 2030 NDC:er (nationella klimatplaner) och netto-nollåtaganden”, stod det enligt Reuters.
Ledarna upprepade också det sedan länge givna löftet om att varje år bidra med 100 miljarder dollar per år för att hjälpa utvecklingsländer i omställningsarbetet och att hantera effekterna av klimatförändringarna.
Sammantaget imponerade inte dessa meddelanden på miljörörelsen och biståndsorganisationer.
Tasneem Essop, chef för Climate Action International, sa till Reuters att rika länder måste ”lägga ny och ytterligare finansiering på bordet”.
"Helt misslyckats"
Max Lawson, chef för ojämlikhetspolicy på Oxfam var frän i sin kritik:
”Detta G7-toppmöte kommer att leva vidare i vanära. När vi står inför det största hälsonödläget på ett sekel och en klimatkatastrof som förstör vår planet, så har de helt misslyckats med att möta utmaningarna i vår tid. Aldrig i G7-historien har det funnits ett större gap mellan deras handlingar och världens behov. Inför dessa utmaningar har G7 valt att försköna siffrorna om vacciner och fortsätta att koka planeten. Vi behöver inte vänta på historien för att bedöma detta toppmöte som ett kolossalt misslyckande, det är tydligt för alla att se”
Han kritiserade bland annat löftet om en miljard vaccin för att vara långt från tillräckligt.
”Vi behöver att alla G7-nationer följer USA:s, Frankrikes och över 100 andra nationers stöd för ett avstående från immateriella rättigheter. Genom att hålla vaccinrecept som gisslan kommer viruset att fortsätta att röra sig utom kontroll i utvecklingsländer och sätta miljontals liv i fara.”
"Var är klimatfinansieringen?"
Jennifer Morgan, chef för Greenpeace international, anslöt sig i kritiken mot att inget steg tagits mot att pausa vaccinpatenten. Hon ville också se tydligare klimatmål. I ett uttalande konstaterar hon att:
”För att leda oss ur klimatnödläget behövde G7 leverera tydliga planer för att snabbt avveckla fossila bränslen och åtaganden att omedelbart stoppa all ny utveckling av fossila bränslen med en rättvis övergång. Var är det tydliga nationella genomförandet med tidsfrister och var är klimatfinansieringen som så akut behövs för de mest utsatta länderna?”.
John Sauven, chef för Greenpeace Storbritannien konstaterade i samma uttalande att ”Toppmötet känns som en trasig skiva av samma gamla löften”.
Ett nytt åtagande att avsluta utländska investeringar i kol räcker inte, menar han:
”Utan en överenskommelse om att avsluta alla nya fossila bränsleprojekt – något som måste levereras i år om vi ska begränsa farliga höjningar i den globala temperaturen – är denna plan långt ifrån att uppnå förväntningarna.”