Den svenska militära insatsen i Mali, ett av världens farligaste länder, fortsätter trots militärkupperna, bekräftar överbefälhavare Micael Bydén i Ekots lördagsintervju. Det oroliga västafrikanska landet har skakats av två militärkupper på nio månader.
I veckan svors översten, kuppledaren och tidigare vicepresidenten Assimi Goïta in som övergångspresident. Och på fredagen fick Mali en ny regering med armén på nyckelposterna.
Enligt Micael Bydén påverkar inte utvecklingen de svenska insatserna just nu, men det kan komma att ändras på sikt.
– Den direkta samverkan med den maliska armén är pausad. Men det innebär inte att vi inte fortsätter att göra ett jobb, säger han i lördagsintervjun.
– Vi åker inte till ett insatsområde och låser in oss på vår camp för att skydda oss själva. Vi är ju där för att göra ett jobb och det fortsätter trots de här militärkupperna.
Franska planer
Sverige deltar på tre sätt: I den stora FN-insatsen Minusma, i träningsmissionen med EU och i den internationella snabbinsatsstyrkan mot terrorism Task Force Takuba ihop med Frankrike.
Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade i torsdags att han vill ersätta den franska Operation Barkhane med en internationell insats.
Operation Barkhane har stötts av Task Force Takuba där Sverige har ett specialförband med omkring 150 soldater plus helikoptrar.
Vad Emmanuel Macrons vilja att ändra upplägget betyder för svensk del är ännu oklart.
Besked kommer
Jag vet inte i dag vad den franske presidentens uttalande innebär, men det kommer nog att ge sig den närmaste månaden, säger Micael Bydén.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har talat med sin franska kollega Florence Parly för att informera sig om Frankrikes planer.
”Förändringarna bedöms i nuläget inte påverka Task Force Takuba, så för dagen påverkas alltså heller inte det svenska bidraget till Takuba”, skrev försvarsministern i ett uttalande på fredagen.
Fakta: Mali och den svenska styrkan
150 svenska specialförbandssoldater deltar inom ramen för Task Force Takuba-insatsen. Den inleddes i januari i år för att effektivisera kampen mot islamistiska upprorsmakare och kunna rycka ut när något ”oförutsett” sker. Sverige har ytterligare ungefär 215 soldater i Mali genom FN-insatsen Minusma, samt ytterligare några i träningsmissionen med EU.
Den 25 maj avsatte maliska militärer den president och den premiärminister som den hade tillsatt efter militärkuppen förra året. EU har enigt fördömt detta och Mali har tills vidare uteslutits ur Afrikanska unionen och det västafrikanska samarbetet Ecowas.
TT