Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Danmark vill flytta asylprocessen till Afrika – Folketinget röstar för

Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) vill inte att den som söker asyl i Danmark ska vara i Danmark under tiden för processen.

Danmark vill inte att asylsökande ska vara i landet under asylprocessen – istället ska de skyddssökande skickas till center i Afrika medan de väntar på svar. Det uppmärksammade förslaget har nu fått majoritet i Folketinget, något som flera stora svenska och internationella medier rapporterar om.

Asylsökande som anländer till Danmark ska fortfarande kunna resa hela vägen till Danmark. Men väl framme vid gränsen ska de stoppas och asylprocessen påbörjas. Sedan ska personen skickas till Afrika, föreslagna länder är Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda, för att vänta på besked. Förslaget röstades igenom nu under torsdagen, efter att den danska regeringens största oppositionsparti, borgerliga Venstre, gav grönt ljus.

Liknande förslag om sådana ”mottagningscenter” utanför unionen har tidigare förekommit på EU-nivå, men aldrig förr har något kommit såhär nära att bli verklighet.

Att söka asyl direkt vid mottagningscentret längre söderut ska inte vara möjligt.

– Asylsökande ska fortfarande ta sig hela vägen upp till Danmark – över Medelhavet och genom Europa. Först vid den danska gränsen får de söka asyl och då ska de skickas ner till det här tredje landet för asylprocessen, har migrationsforskaren Martin Lemberg-Pedersen, lektor vid Center för avancerade migrationsstudier på Köpenhamns universitet, tidigare sagt till TT.

Amnesty International kallade tidigare i maj förslaget, som då inte röstats igenom, för ”samvetslös och potentiellt olagligt”. Även FN har riktat skarp kritik mot Danmarks planer och har uppmanat Folketinget att rösta emot det, eftersom det kan äventyra internationellt samarbete.

Vad man vill uppnå med förslaget, förutom att slippa ha asylsökande i Danmark, är oklart. Förslaget kommer exempelvis inte få människor att avstå från den farliga flyktvägen till Europa, eftersom det fortfarande krävs att personen tar sig hit för att söka asyl – och sedan skickas tillbaka till ett kostsamt mottagningscenter för att vänta. Länderna som man föreslår att samarbeta med är också tveksamma partners om mänskliga rättigheter ska vara en ledstjärna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV