Startsida - Nyheter

Zoom

Ceuta: ”Oacceptabelt” att kränka den spanska gränsen genom att utnyttja minderåriga

Mellan 8000 och 10 000 flyktingar och migranter tog sig in i Ceuta mellan den 17 och 19 maj.

I mitten på maj stormade upp emot 10 000 flyktingar in i den spanska enklaven Ceuta från Marocko. 7800 personer har skickats tillbaka, och Spanien ska nu utreda om det fanns minderåriga bland dem. Omkring 800 ensamkommande barn finns kvar i Ceuta, varav 200 ska flyttas till spanska fastlandet. Samtidigt har minst tre marockaner dött i Ceuta de senaste två veckorna.

Krisen mellan Marocko och Spanien utlöstes av att Spanien i april välkomnade den covid-sjuka ledaren för den västsahariska befrielseorganisationen Polisario, Brahim Ghali, till Madrid. Marocko har sedan 1970-talet ockuperat Västsahara, som erkänns som en självständig stat av mer än 60 länder. Algeriet stöttar den västsahariska frihetskampen, vilket är något Marocko inte ser med blida ögon, liksom Spaniens beslut att erbjuda Ghali vård. Krisen mellan Marocko och Spanien lugnade sig något efter att Spanien gick med på att utreda om Ghali är skyldig till något brott. Men han frikändes kort efter tillkännagivandet och har för några dagar sedan flugits tillbaka till Algeriet i och med att hans hälsa förbättrats, något bland annat Al Jazeera rapporterade om. 

Flera stora medier rapporterade om hur mellan 8 000 och 10 000 personer tog sig in i Ceuta mellan den 17 och 19 maj, varav många simmade eller klättrade över gränsstängslet som skiljer Marockos fastland från den spanska enklaven. Spanien har kallat det för en ”aggression” och ett sätt att provocera från den marockanska sidan, och anses vara starkt kopplat till frågan om det ockuperade Västsahara.

Hittills har omkring 7 800 personer skickats tillbaka till Marocko, vilket var de flesta personernas ursprungsland. Spanien har vägrat använda EU-stöd till Marocko som ett sätt att förhandla under den senaste krisen, trots sådana påtryckningar från andra europeiska länder.

Pekade ut minderåriga

Spaniens åklagarmyndighet har nu också öppnat en utredning som ska visa om minderåriga varit bland de som skickats tillbaka, vilket det enligt flera källor varit. Organisationen Fundación Raíces är en av dem som engagerat sig i frågan. Spanien har tidigare hävdat att de följt de protokoll som finns i sådana här nödsituationer, men att skicka tillbaka barn är att bryta mot dessa regler.

Margarita Robles, Spaniens försvarsminister, sa i lördags till statlig TV att det är ”oacceptabelt” att använda minderåriga som ett medel för att kränka Spaniens gränser.

– En sak är tydlig: när minderåriga används som ett verktyg för att kränka Spaniens territoriella gränser är detta oacceptabelt, sa hon, enligt InfoMigrants.

Pedro Sanchez, Spaniens premiärminister, kritiserade i samband med att migranterna tog sig in i Ceuta Marocko för dess, enligt honom, bristande gränskontroll.

Migranter hjälplösa på gatorna

– Det här är en trotsig handling. Marockos bristande gränskontroll är inte ett bevis på respektlöshet mot Spanien, utan snarare för Europeiska unionen, sa Pedro Sanchez efter att han besökt Ceuta, vilket bland annat Al Jazeera skrev om.

Lokalbor i Ceuta har klivit in och hjälpt de många migranterna som drivit runt på gatorna, då de hjälporganisationer som finns på plats fann sig överväldigade över den plötsliga ökningen av antalet personer i behov i stöd, något bland annat France24 rapporterade.

Begravning för en ung man som dog när han simmade in i Ceuta den 17 maj, bild tagen den 22 maj. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Barnens framtid oviss

Middle East Monitor rapporterar om att omkring 700 barn finns kvar i Ceuta och att det enligt uppskattningar kan vara upp emot 100 flyktingar till som finns kvar i enklaven. Den spanska tidningen El Pais beskriver dem som ”spöken” eftersom de håller sig undan dagtid för att undvika att gripas och skickas tillbaka. Enligt andra källor kan det röra sig om flera barn än 700.

ECRE, en paraplyorganisation för flykting- och människorättsorganisationer, skriver att det handlar om 800 barn som varit instängda i varuhus och andra otillfredsställande lokaler för att där genomgå en tio dagar lång karantän. 200 barn ska enligt rapporter från den 28 maj flyttas till det spanska fastlandet där deras skyddsskäl ska utredas, även om det inte är klart exakt när detta ska ske. Vad som ska hända med övriga barn är ännu inte säkert. Det är det spanska ministeriet för sociala rättigheter som ingått en överenskommelse med det autonoma styret i enklaven om att flytta på barnen. Förhållanden som barnen funnit sig i har varit mycket dåliga:

– Jag skulle föredra att sova i en övergiven bil. Det är mer bekvämt, sa en minderårig som hållits instängd i karantän men lyckats ta sig ut, enligt The Guardian.

Spaniens minister för sociala rättigheter, Ione Belarra, menar att många av barnen som synts till i Ceuta sedan den 17–19 maj är små. De allra flesta är i tonåren – men det har också varit många som varit yngre.

– Det är viktigt att förstå att vi ser många barn som är yngre än vanligt – barn som är sju, åtta, nio år gamla. Vi arbetar för att lösa situationen för de barn som kommit ensamma, sa Ione Belarra enligt The Guardian tidigare i maj, i samband med att man identifierat 438 ensamkommande minderåriga.

Minst tre marockaner har dött i och på väg in till Ceuta de senaste veckorna, enligt ECRE. Det senaste dödsfallet var i lördags, då en ung man försökt hoppa på ett fartyg på väg mot Spanien i hamnen. Han föll från 10 meters höjd och avled senare på sjukhus. Metoden med att hoppa ombord på fartyg är vanlig både i Ceuta och den andra enklaven Melilla, men också runt om i hamnar i Grekland och Italien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV