Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Kritiserat nytt danskt asylsystem får ja – kritiseras av FN

Den danska invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S).

I dag röstade folketinget i Danmark igenom S-regeringens kontroversiella lagförslag som gör det möjligt att flytta landets asylprocess till ett afrikanskt land. FN anser att förslaget undergräver det internationella samarbetet och uppmanade förgäves det danska parlamentet att förkasta det.

Den socialdemokratiska regeringen vill flytta hela sin asylprocess till ett tredje land utanför Europa och de länder som man uppges ha haft en dialog med hittills är Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda, enligt Jyllands-Posten.

Sedan borgerliga Venstre – Danmarks största oppositionsparti – under tisdagen gett tummen upp för det kontroversiella lagförslaget fanns det en majoritet för det i folketinget och på torsdagen röstades det igenom.

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige och Liberal Alliance röstade ja till förslaget. På nejsidan finns Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten och Alternativet, enligt folketingets hemsida.

Skickas ner från Danmark

Tanken är att ett mottagandecenter ska upprättas i ett annat land där hela handläggningen av asylansökningar från tredjelandsmedborgare och statslösa ska ske.

S-regeringen hävdar att deras asylsystem skulle innebära att flyktingar inte längre skulle behöva företa sig den farliga båtresan över Medelhavet för att ta sig till Europa och att det skulle underminera människosmugglares möjlighet att exploatera flyktingarna.

Logiken haltar dock eftersom det inte ska gå att söka asyl direkt vid mottagandecentret.

– Asylsökande ska fortfarande ta sig hela vägen upp till Danmark – över Medelhavet och genom Europa. Först vid den danska gränsen får de söka asyl och då ska de skickas ner till det här tredje landet för asylprocessen, sade migrationsforskaren Martin Lemberg-Pedersen, lektor vid Center för avancerade migrationsstudier på Köpenhamns universitet, till TT förra veckan.

Om asyl beviljas ska flyktingen inte integreras i det danska samhället – utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen.

Kritik från FN

Om det som beskrivs i teori blir verklighet skulle det innebära att Danmark i framtiden tar emot noll flyktingar som sökt asyl spontant i landet. I stället har S-regeringen öppnat för att ta emot kvotflyktingar från FN, något som Danmark inte gjort på flera år.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppmanade folketinget att inte rösta igenom förslaget eftersom det skulle underminera internationellt samarbete. Även EU har riktat kritik mot förslaget av samma skäl och organisationer som Amnesty International, Röda Korset och Rädda Barnen anser att det bland annat saknar detaljer kring hur mänskliga rättigheter ska värnas.

Invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidigare sagt att man först vill skapa ett juridisk utrymme för ett nytt asylsystem innan detaljer kan presenteras. Han har även lovat att folketinget ska få säga sitt när ett avtal väl ska ingås med ett annat land, skriver Jyllands-Posten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV