Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Pengaregn över algfabrik i Lysekil – ska få kossorna att prutta mindre

Här i Lysekil kommer Volta Greentechs anläggning att byggas.

I världen lever i dag över en miljard kossor vars samlade fisar och rapar innebär ett betydande bidrag till planetens uppvärmning. En av lösningarna, är att ge dem alger att äta. Efter en kapitalinjektion hoppas nu det svenska företaget Volta Greentech bygga världens största algfabrik.

Den metangas som bildas i kossornas magar ger upphov till små ljud när de smiter ut i atmosfären. Hörbart enbart för den som står invid. Men den samlade mängden gaser från idisslande djur innebär däremot att det blir varmare, kännbart för alla. Runt fem procent av utsläppen från växthusgaser uppskattas härröra från de idisslande djurens rapar och fisar.

Men flera studier har de senaste åren gett lovande resultat om hur utsläppen kan kapas med hjälp av ett förändrad kost. Det vill säga – precis som att vi fiser mer eller mindre beroende på vad vi stoppar i oss, så gäller detsamma för kossorna. De mest lovande försöken rör alger, som om det blandas in i kosten, kan minska utsläppen av metangas med upp till 80 procent.

Volta Greentech i Lysekil är ett av de företag som ligger i framkant i att utveckla ett foder baserat på alger. Under 2020 tog företaget fram en pilotanläggning. Men med hjälp av 17 miljoner i kapitaltillskott, tas nu ett kliv mot en fullskalig anläggning, enligt ett pressmeddelande från företaget.

"Det handlar om att göra allt"

– Vi är på väg att implementera en lösning för att minska en stor del av utsläppen och det känns fantastiskt att så kompetenta investerare vill följa med oss på vår resa, säger vd Fredrik Åkerman i ett uttalande.

Optimism till trots, kossornas fisar och rapar utgör endast en del av deras utsläpp. Förutom koldioxidutsläpp från slakterier och stallar, uppstår också stora utsläpp i samband med skogsavverkningar för att bereda mark för idisslande djur, då framförallt i Sydamerika.

Till DN som uppmärksammade företaget 2019, sa VD Fredrik Åkerman att den nya tekniken inte nödvändigtvis skulle innebära grönt ljus för fortsatt obekymrad köttkonsumtion.

– Jag tror att vi på sikt behöver äta mindre kött. Samtidigt kan vi äta kött som är mindre dåligt för klimatet. Just nu kan vi inte hålla på att välja och jämföra. Det handlar om att göra allt. Det här är ett väldigt snabbt sätt att minska metanutsläppen från världens 1,5 miljarder kor, sa han då.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV