Fram till för några år sedan fick Yunia Cancio använda ved när hon lagade mat åt sin stora familj på en bondgård i Cabaiguán i centrala Kuba. Men tack vare en internationell satsning kan hon i dag använda sig av egenproducerad biogas i stället.
Yunia Cancio, 48, säger att den lilla biogasanläggningen har gjort hennes liv enklare.
– Det är jag som gör maten och livet har blivit lättare tack vare anläggningen. Det är ett renare, säkrare och bekvämare bränsle. När jag använde mig av ved var min dagliga arbetsbörda tyngre, berättar hon för IPS.
En vanlig dag lagar hon mat åt tio personer – men i samband med att familjens tobaksodling behöver extra arbetskraft blir det närmare dubbelt så många som ska ha mat.
Familjen är en av flera på den kubanska landsbygden som ingår i en satsning som lanserats med stöd från Schweiz biståndsorgan och som kommer att pågå fram till nästa år.
Kraftigt sänkta elkostnader
Leidy Casimiro, professor vid provinsen Sancti Spíritus universitet och expert inom projektet, säger att satsningen på alternativa energikällor och ekologiska jordbruk har inriktats mot närmare 15 000 personer. En dryg tredjedel har fått hjälp att bygga egna biogasanläggningar.
Yunia Cancio berättar att anläggningen byggdes av familjemedlemmarna själva, och att den lett till kraftigt sänkta elkostnader för bondgården, där de vid sidan av sina odlingar även föder upp grisar och lite annan boskap.
Anläggningen drivs främst av gödsel från familjens grisar.
Giraldo Martín, chef för satsningen, säger till IPS att de lantbruk som ingår har kunnat minska användningen av konventionella energikällor med upp till 40 procent. Enligt honom har projektet även skapat förutsättningar för att fler på landsbygden ska kunna följa efter.
Restprodukter blir gödningsmedel
– Vissa bondgårdar använder även restprodukterna från biogasanläggningarna som gödningsmedel, vilket fungerar utmärkt och även är bra för att återställa de utarmade jordar som är så vanliga i landets jordbruksområden, säger han.
Yunia Cancio berättar att familjen använder sig av restprodukterna för att ge näring åt sina odlingar av grönsaker, örter och fruktträd. Hon säger att familjen numera odlar fler och mer varierade grödor och grönsaker – vilket också lett till att deras diet har utökats.
Giraldo Martín menar att en viktig aspekt av satsningen är att den belyser behovet av att få fram alternativa energikällor på landsbygden, och att avfall kan återvinnas – däribland restprodukter från sågverk som kan användas för att skapa energi.
Kubanska myndigheter uppger att landet nästan uteslutande använder sig av fossila bränslen, och att de förnybara energikällorna endast står bakom dryga sex procent av den el som produceras i landet. Kuba har dock som målsättning att nästan en fjärdedel ska komma från förnybara energikällor 2030.