Forskare vid Lunds universitet kan nu slå fast att tornseglaren flyger längre per dag än någon annan flyttfågel – och distansrekordet är svindlande!
Har du någon gång funderat över flyttfåglar och hur långt de egentligen kan flyga på en dag? Det har i alla fall forskare vid Lunds universitet gjort, och de har fått intressanta svar.
I en ny studie, som publicerats i iScience, kommer man fram till att tornseglaren håller högre hastighet, det vill säga flyger längre sträckor per dag, än någon annan flyttfågel. Under den sammantagna vårflyttningen till Sverige flyger de hela 570 kilometer om dagen, skriver forskning.se.
Det tar omkring två månader för fåglar som transporterar sig från övervintringsområdena i södra Afrika att ta sig till till häckningsplatserna i Sverige, om man räknar in pauser för att äta och vila. Tidigare studier har visat att flyttfåglar, oavsett art, kan färdas omkring 500 kilometer per dag, men att de allra flesta ändå flyger i en avsevärt lägre hastighet. Den nya studien från Lunds universitet visar alltså att tornseglaren bräcker den distansen med god marginal.
För att ta reda på detta har man använt sig av små dataloggar som spårat fåglarna och berättat var de befunnit sig vid olika tider på dygnet. När tornseglarna sedan kommit tillbaka till sina häckningsplatser i norra Sverige har forskarna samlat in dataloggarna efter att fåglarna fångats in. Hastighetsrekordet för en enskild dag låg på imponerande 830 kilometer.
"De är kloka fåglar"
Tornseglaren har flera goda förutsättningar för långflygningarna. De har en optimal storlek, flyger energisnålt och har lyckats effektivisera födointaget under turerna. Men även deras förmåga att kunna bedöma vinden under de kommande dagarna och utnyttja medvinden har visat sig vara vägvinnande.
– Tornseglarna verkar faktiskt kunna förutsäga när vindförhållandena är bäst för att få så mycket medvind som möjligt. De är kloka fåglar som tycks besitta förmågan att prediktera vindar innan de drar nytta av dem, säger Susanne Åkesson, som gjort studien tillsammans med kollegan Giuseppe Bianco, till forskning.se.
Och fortsätter:
– Jag tror att de kan känna av lufttrycket i olika vädersystem som passerar och att det är den förmågan som gör att de kan förutsäga vindarna flera dagar framåt. Men vi vet inte säkert exakt vilken information de känner av, vi ska fortsätta forskningen