Zoom

Munskydd – från skyddsmask till modeaccessoar

En mängd olika alternativa munskydd har dykt upp på marknaden, vissa vill ha snyggare varianter och andra vill kunna återanvända.

Trendiga ansiktsmasker och personliga munskydd – på kort tid har alternativen till engångsmunskydden blivit många. Men hur gick debatten för ett år sedan, och vad säger Folkhälsomyndigheten?

Även om de blå kirurgiska munskydden kanske fortfarande är vanligast syns också människor med allt från stilrena andningsmasker till färgglada och tvättbara munskydd i tyg.

– Man kan spegla sin personlighet på ett annat sätt med en personlig mask, det har blivit en accessoar precis som man bär en halsduk eller scarf. Det är kanske inte så utbrett i Sverige ännu, men det har blivit det i USA, säger Nina Campioni, modejournalist.

De stora modehusen och flera kända märken var tidigt ute och gjorde ”munskydd” med egen design. Trenden från omvärlden ser ut att komma även till Sverige.

– Om man ändå ska ha den här masken så vill man ha något som är roligt och passar ens stil, säger Nina Campioni.

Ett år in i pandemin

Om man backar tillbaka ett år, till april 2020, var munskyddsläget i Sverige ett helt annat. Inte ens inom äldreomsorgen var det en självklarhet att det skulle ingå som en del i personalens skyddsutrustning. Facket Kommunal krävde att personalen skulle ha munskydd, medan Folkhälsomyndigheten varken sa bu eller bä i frågan. Det var också en utbredd brist på munskydd godkända för bruk i vården.

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke avfärdade munskydd på allmän plats med att ”det finns ingen som helst vetenskaplig grund för att det skulle hjälpa”. Från Folkhälsomyndigheten lät det ungefär likadant. Men sedan den 7 januari i år rekommenderas munskydd i kollektivtrafik och allmänna platser där det inte går att hålla avstånd.

Den allmänna inställningen till munskydd har också förändrats, enligt undersökningar som Novus har gjort. I november var andelen som sade att de alltid eller åtminstone ofta använder munskydd 3 procent, medan 22 procent svarade samma sak i mars i år. De som säger att de använder munskydd ibland eller sällan räknas in är det så många som 68 procent – tre gånger så många som i höstas.

Fashionabla munskydd

När munskydd används flitigare dyker det också upp sätt för att göra dem mer personliga. En som gör både moderiktiga och miljövänliga munskydd är den Stockholmsbaserade modedesignern Linda Lindgren. Allt från spetsdekorerade till leopardmönstrade – till och med specialsydda munskydd för de med långt skägg.

– Jag ville ta fram ett munskydd som var snyggt, kunde återanvändas och som satt ordentligt på ansiktet. Det handlar om passform, det ska vara bekvämt så man inte tar i masken för att justera den. Det ser man på de som bär engångsmask, att de pillar på masken och då förlorar det hela syftet.

Hon gör inga anspråk på att hennes munskydd är medicinska eller har samma effekt som ett kirurgiskt munskydd.

Folkhälsomyndighetens syn

Det svenska företaget Airinum sålde andningsmasker med filter redan före pandemin och har märkt av ett stort uppsving det senaste året. Tidigare sålde företaget främst till Asien och USA men nu levererar man även i stor utsträckning till Europa. Vd:n Alexander Hjertström hävdar att deras munskydd är säkrare än kirurgiska engångsskydd.

– Jag skulle säga att våra är betydligt säkrare eftersom man kan ta i masken utan att ta på själva filtret, säger Alexander Hjertström, vd för Airinum.

Okej enligt WHO

Snyggt och personligt eller inte – från Folkhälsomyndighetens håll rekommenderas endast CE-certifierade engångsmunskydd.

– Vår bedömning är att ska man använda munskydd bör man använda bra munskydd och det är de som är kontrollerade och CE-märkta på sedvanligt sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I USA däremot godkänns flera olika slags andningsmasker – och enligt WHO kan alla under 60 år som är symtomfria välja att bära ett munskydd i tyg.

Att WHO delvis rekommenderar tygmunskydd kan Tegnell ha en viss förståelse för.

–Jag kan förstå att man från WHO och andra länder med mindre resurser kan peka på alternativ. I ett resursrikt land som Sverige tycker vi att ska man använda munskydd där vi känner oss säkra på att kvaliteten ligger på en bra nivå, säger Anders Tegnell.

Fakta: Munskydd och andningsmasker

• De munskydd Folkhälsomyndigheten rekommenderar är CE-märkta engångsmunskydd, även kallade kirurg-munskydd eller medicinska munskydd. Den standardiserade CE-märkningen innebär att produkten uppfyller EU:s uppsatta miljö- och säkerhetskrav. På apotek säljs endast certifierade munskydd. Det finns också särskilda andningsmasker inom vården. Andra alternativ på marknaden är:
• Andningsmask med filter som skyddar både bärare och andra
• Andningsmask som endast filtrerar inandningsluft
• Munskydd sydda av tyg
• Diverse munskydd som används inom byggsektor och industri
Källa: Svenska institutet för standarder, Folkhälsomyndigheten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV