Regeringen satsar 40 miljoner kronor på att göra textil- och modeindustrin mer hållbar. Högskolan i Borås får i uppdrag att skapa en nationell plattform för branschens hållbarhetsarbete.
I tisdags meddelade regeringen att man satsar 40 miljoner kronor på att utveckla hållbarhetsarbetet i den svenska textil- och modebranschen. Högskolan i Borås kommer att få hela summan, ihop med uppdraget att skapa en nationell samverkansplattform för hållbarhetsarbetet.
− Svenskt mode ligger i framkant designmässigt. Men textilier och mode från Sverige behöver bli en del av den cirkulära ekonomin där textilier lever längre och farliga kemikalier fasas ut, säger miljöminister Karolina Skog i ett uttalande på regeringens hemsida.
Textil- och modebranschen har mycket hög påverkan på miljö och klimat och är en stor skuta att försöka vända. Ska vi ha en chans att lyckas behövs en systemförändring, enligt regeringen, och en långsiktig samverkan mellan akademi, näringsliv och övriga samhället. I sin budgetproposition har man avsatt 8 miljoner årligen under fem år till satsningen, som man menar kan stärka Sveriges konkurrenskraft.
− Det är genom produktion och export av hållbara produkter som svenska företag kan göra störst miljönytta och nu stärker vi deras möjligheter att ta nya marknadsandelar på världsmarknaden, säger Mikael Damberg.
Borås har sedan länge varit känt för att ligga långt framme när det gäller textilproduktion. 2012 startades det som idag går under namnet Re:textile, ett projekt som ska främja cirkulära flöden i textilbranschen.
I vintras beviljades Science park Borås 16 miljoner från europeiska regionala utvecklingsfonden, och även då gällde att utveckla en samverkansplattform för cirkulära affärsmodeller inom textil, mode, inredning och möbler.
– Det blir en stadig grund för regeringens satsning, säger Västra Götalandsregionens ordförande Kristina Jonäng (C).