Samtidigt som bombningar och flygattacker fortsätter mot Gaza i Israel och Palestina så visar flera videor på sociala medier hur lynchmobbar attackerar palestinier men också israeler. ”Medierna nämner inte vad som har uppmuntrat och lagt grunden till attackerna”, säger författaren och aktivisten Budour Hassan i en intervju med Democracy now.
På sociala medier syns videor på hur lynchmobbar försöker ta sig in i palestiniers hem, hur de drar ur folk från deras bilar för att sedan brutalt slå ner dem på öppen gata och hur affärer och butiker förstörs.
Democracy now har bland annat publicerat denna video där israeliska bosättare drar ut en man, som de uppfattat som palestinier, ur sin bil för att sedan våldsamt misshandla honom. (Det visade sig senare att mannen var israel. reds anm.)
En annan video som onlinemagasinet 972 lagt upp visar hur israeliska bosättare ohindrat strömmade in i staden Lod under onsdagen, bara timmar efter att staden blivit satt i undantagstillstånd och med utegångsförbud. Trots detta ingrep inte polisen.
Staden Lod har en stor befolkning av både palestinier och israeler. Undantagstillståndet utlystes efter att våldsamheter mellan de båda grupperna brutit ut efter begravningen av en palestinsk man som skjutits till döds under tisdagen av en israel. Under onsdagen ska palestinier ha satt eld på tre synagogor, en rad butiker samt ett dussintals bilar, rapporterar 972.
Uppmanade polisen att skjuta mot palestinier
I ytterligare en video som magasinet lagt upp kastar bosättarna sten mot palestinierna samtidigt som polisen står bredvid och tittar på, och enbart vid några få tillfällen använder bedövningsgranater för att trycka tillbaka bosättarna. Bosättarna uppmuntrar polisen att skjuta mot palestinierna och säger att de skulle stödja polisen om de gick in i det palestinska kvarteret. ”Vi kom hit efter att ha sett våld mot judar under flera dagar”, sa en av dem till 972.
På twitter har politiska analytikern och tidigare vice vd för Arab American Institute, Omar Baddar, tweetat flera filmer som visar på vad många palestinier genomgår just nu. En film visar hur en palestinsk familj försöker mota ut våldsamma israeler från sitt hem, varpå barnen strax därefter bryter ut i hysterisk gråt:
Budour Hassan, författare och utredare för frivilligorganisationen JLAC, Jerusalem Center for Legal Aid and Human Rights, säger till Democracy now att israeliska medier visserligen visar dessa dramatiska bilder, men att ingen nämner vad som ligger bakom.
– Det nämns något om dessa lynchmobbar som attackerar palestinier i blandade städer. Vad som inte nämns är vem som har uppmuntrat dessa lynchmobbar. Vi pratar om statligt sponsrad och årtionden av diskriminering, isolering och radering (av palestinier) som har uppmuntrat dessa grupper, säger hon.
Staten medskyldig
Hon menar att den israeliska staten är medskyldig till det som inträffar på gatorna.
– Dessa repressalier från israeliska judiska mobbar mot palestinier är inte alls spontana. De är helt organiserade. Dessa bosättargrupper stöds direkt och starkt av den israeliska staten, och de har representation i Knesset, säger hon till Democracy now.
På Instagram har Eye on Palestine delat en video där Israeliska soldater våldsamt knuffar ner flera kvinnor, troligen demonstranter, mot marken i området Sheikh Jarrah i Jerusalem – just det område där planerade vräkningar av boende palestinier var ett av startskotten för den senaste tidens eskalerande våld.
Samtidigt konstaterar hon att protesterna från det palestinska folket fortsätter, trots ”hot, hämnd och arresteringar och så vidare”.
Men de våldsamma sammandrabbningarna på gatorna som nu sker kommer från båda håll. Dahlia Scheindlin, en israelisk politisk analytiker säger till The Guardian att situationen är ”riktigt dålig”:
– Det känns som etnisk konflikt. Människor som går ut på gatorna för att hitta och utöva våld mot människor från det andra samhället. Detta är mer än en reaktion på Hamas raketer. Det finns något djupare under ytan.
Normalisering av extremhögern
Det handlar inte om två likställda sidor, tillägger hon.
”En normalisering av extremhögern har pågått i flera år, något som har öppnat upp för mer våldsbejakande grupper att blomstra”, säger hon.
Issam Younis, chef för människorättsorganisation Al Mezan i Gaza sade i en tidigare intervju med Syre att det som händer inte handlar om att Hamas styr i Gaza, eller det som nyligen hänt i Jerusalem, även om det varit en utlösande faktor.
– Ockupationen har pågått i 54 år. Israel har brutit mot internationell rätt sedan 1967. Att säga att Israel har rätt att försvara sig är att glömma hur maktförhållandet ser, den obalans som finns. Det finns ingen jämlikhet mellan Israel och Palestina. Det är egentligen väldigt enkelt; det finns en ockupant och en som är ockuperad. Det som nu skett i Jerusalem har sin bakgrund i detta. Israel attackerade folk som bad under den heliga månaden Ramadan.
Militär strategi "göra sin närvaro känd"
I en intervju med France 24 berättar flera före detta israeliska soldater om hur de upplevt sitt jobb på palestinskt territorium. Det är frivilligorganisationen Breaking the Silence som har samlat in över 700 liknande vittnesmål. Så här säger grundaren Yehuda Shaul till France 24 om strategin att ”göra sin närvaro känd”:
– Militärlogiken säger så här: att om palestinierna känner att IDF (Israel Defence Forces) är överallt hela tiden så kommer de vara rädda för att attackera. Så vad gör du? Du ser till att din närvaro är känd. Du startar ditt nattskifte /…/ och bryter dig in i ett hus, ett palestinskt hus så klart. Inte något som vi har uppgifter om, utan ett slumpmässigt utvalt hus /…/ och går in och väcker familjen. Du ställer män på ena sidan och kvinnor på den andra och genomsöker huset /…/ sedan klättrar du upp på taket, går över till ett annat hus och väcker den familjen också. Praktiskt taget är det så du spenderar ditt 8-timmarspass. 24 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, från september 2000 när den andra intifadan startade fram tills nu. Det har aldrig slutat för en sekund.
750 000 palestininer fördrevs för 75 år sedan idag
Idag, den 15 maj är det den 73:e minnesdagen för den stora Nakban, den dag då palestinier fördrevs ur sina hem, i samband med Israels bildande 1948. 750 000 palestiner fördrevs då från sina byar och flertalet hamnade i palestinska flyktingläger i regionen.
Idag lever 1,5 miljoner som statslösa flyktingar i flyktingläger i Libanon, Syrien, Jordanien, Gaza och i östra Jerusalem.