Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

EU skeptiskt till att lyfta vaccinpatent

Statsminister Stefan Löfven håller pressträff under EU-toppmötet i Porto.

EU håller dörren öppen för att lyfta vaccinpatenten under coronapandemin. Men skepsisen är ändå stor. ”Problemet sitter inte i patenten”, säger statsminister Stefan Löfven vid EU-toppmötet i Porto.

Sedan USA öppnat för att lyfta patentskyddet för covid-19-vaccin har allt fler röster hörts för att även EU borde ansluta sig till samma linje.

Fast här är skepsisen betydligt större.

– Vi tror inte att det är någon magisk lösning på kort sikt, men vi är redo att engagera oss i frågan, så fort som ett konkret förslag ligger på bordet, säger EU:s rådsordförande Charles Michel på väg in till lördagens fortsatta EU-toppmöte i Porto.

Stefan Löfven (S) säger ungefär samma sak.

– Vi har sagt så här: ”visst, vi kan hålla den dörren öppen, vi ska inte utesluta det”. Men det viktiga är att här och nu komma överens om vilket behov vi har av global produktion och distribution och det kan vi åstadkomma inom ramen för det befintliga, säger statsminister Löfven på en svensk pressträff inne på bibliotekets barnavdelning vid möteslokalen i Porto.

"Inte i patenten"

I en annan del av byggnaden talar Frankrikes president Emmanuel Macron i stället om behovet av att framför allt USA ser till att exportera mer vaccin.

– Jag uppmanar USA väldigt starkt att sätta stopp för exportförbudet, inte bara för vaccin utan också för vacciningredienser, vilket hindrar produktionen, säger Macron enligt nyhetsbyrån AFP.

Även Löfven är inne på att det är produktionen som behöver ökas.

– Problemen sitter inte i patenten. Det sitter i produktionskapaciteten, säger Löfven.

TT: Är ni inte rädda för att det ska uppfattas som att EU står på de stora läkemedelsbolagens sida och är mer intresserade av vinsterna där än att hjälpa folk i tredje världen?

– Nej. Om det skulle fattas ett sådant beslut om patenten så skulle det inte hända någonting med tillgång på vaccin. Att tro att det beslutet i sig skulle förändra tillgång på vaccin är naivt, säger Löfven i Porto.

Frankrikes president Emmanuel Macron manar vid EU-toppmötet i Porto USA att lyfta sina exportförbud för både vaccin och vacciningredienser. Foto: Jose Coelho/AP/TT

Social deklaration

Utöver coronaläget har EU-ledarna fortsatt den diskussion om välfärden i EU som man i fredags ägnade ett separat toppmöte åt. Som resultat av det har man nu antagit en gemensam deklaration.

”Mer än någonsin måste Europa vara välfärdens och den sociala sammanhållningens kontinent. Vi upprepar vår strävan att arbeta för ett socialt Europa”, heter det bland annat i det som nu kallas för Porto-deklarationen.

Slutsatserna är svepande. Medlemsländerna lovar att arbeta för bättre arbetsvillkor och välfärd, men aktar sig samtidigt för att lova för mycket. Stor oenighet råder om hur mycket som ska hanteras centralt på EU-nivå och vad som måste vara upp till enstaka länder att avgöra.

”Relevant lagstiftande och icke lagstiftande arbete måste föras fram på EU- och medlemsstatsnivå”, heter det i deklarationen.

Väntar på action

Statsministern är nöjd.

– Nu är det inte bara de finansiella frågorna som ska följas upp, utan också de sociala: vad gör vi för framsteg när det gäller jobb och välfärd för människor? Det är viktigt för oss att visa att det här är till för att förbättra människors villkor och liv. Det är politikens viktigaste uppgift och det gäller också på EU-nivå. Budskapet är att ingen ska lämnas efter, säger Löfven i Porto.

Nu förväntar han sig ”action” från medlemsländerna när det gäller att uppfylla principerna i EU:s sociala pelare.

– Det behöver inte bara handla om lagförslag, men däremot ska det bli action nu, att det faktiskt blir någonting av det här. Det kan både gälla utbildningssatsningar och gemensamma investeringar som vi kan göra, säger Löfven.

Indiens flagga projicerad på stadshuset i Porto inför lördagens EU-toppmöte, där Indiens premiärminister Narendra Modi deltar via webben. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Möte med Modi

Veckans toppmöte avslutas nu med att EU-ledarna träffar Indiens premiärminister Narendra Modi, som kopplar upp sig via webben.

Modi skulle ha funnits på plats i Porto, men fick ställa in sin resa på grund av det allvarliga coronaläget i Indien.

– Jag kommer att lyfta klimatet och handelsrelationen och vi kommer naturligtvis att uttala solidaritet med Indien i den svåra situation som landet nu befinner sig i. Sverige har erbjudit 200 syrekoncentratorer som landet vill ha och behöver, säger Stefan Löfven.

Han ser samtidigt fram mot framtida investeringsavtal med Indien – och i slutändan även ett frihandelsavtal.

– Vi är inte där ännu, men vi är överens om att det är en väg som vi vill gå. Det kommer naturligtvis att skapa jobb både i EU och i Indien, säger statsministern i Porto.

Fakta: Toppmöten efter pandemin

EU:s stats- och regeringschefer har inte kunnat träffas lika ofta som vanligt på grund av det senaste årets coronapandemi.
När ledarna nu träffas i Porto i Portugal är det första gången sedan i december som toppmötet sker fysiskt. I mars fick ledarna i stället nöja sig med ännu ett webbhållet möte.
Det förbättrade hälsoläget gör dock att antalet möten nu ökar. Redan den 25 maj samlas ledarna till ännu ett toppmöte, då i Bryssel för att diskutera främst klimatförändringarna och relationen till Ryssland.
Bara två veckor senare samlas många av stats- och regeringscheferna igen i Bryssel då militäralliansen Nato håller toppmöte den 14 juni, med USA:s president Joe Biden som huvudperson. Om även samarbetslandet Sverige kommer att få delta är dock fortfarande osäkert.
I midsommarhelgen hålls sedan nästa ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV