Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Myra i bräschen för könsneutralitet

För första gången har en art uppkallad efter en person fått ett könsneutralt namn.

För första gången har en ny art, uppkallad efter en person, fått ett könsneutralt namn. Enligt forskaren ska namnet ses som en hyllning av mångfalden.

Att namnge nya arter efter personer är populärt. På så sätt har Frank Zappa, Bob Marley och John Cleese alla fått nyupptäckta djurarter uppkallade efter sig.

Enligt vetenskaplig praxis finns det dock bara två alternativ för namngivningsprocessen. Antingen får namnet ändelsen ”-i” om arten uppkallas efter en man, eller ”-ae” om namnet är efter en kvinna. Således fick en liten nyupptäckt amfibie, som gärna stoppar huvudet i sanden, nyligen det vetenskapliga namnet Dermophis donaldtrumpi, medan en liten snäcka, känslig för klimatförändringen, namngavs till Craspedotropis gretathunbergae.

Men nu, för första gången, har en art fått ett namn som bryter mot normen. En liten myra, bara några millimeter stor, har nämligen fått det könsneutrala namnet Strumigenys ayersthey, efter konstnären och människorättsaktivisten Jeremy Ayers.

Hyllning av aktivism

Inom engelskan används ”they” ibland som ett könsneutralt pronomen, ungefär som svenskans ”hen”, dock med risk för missförstånd, eftersom ”they” även betyder de eller dem.

Myran upptäcktes år 2018 i Ecuadors djungler av Phillip Hoenle, insektsforskare vid Darmstadts tekniska universitet i Tyskland. Eftersom han inte kände igen krypet, skickade han ett fotografi på myran till Douglas Booher, expert på taxonomi vid Yale universitetet i USA.

Taxonomi är den vetenskapliga indelningen av till exempel arter.

Tillsammans med sin vän, Michael Stipe, sångaren i gruppen R.E.M., föreslog Booher ett könsneutralt namn, stick i stäv med hur det brukar gå till.

Under psudonymen Silva Thinn samarbetade Ayers tillsammans med konstnären Andy Warhol på 1970-talet.

– Han identifierade sig som homosexuell utanför sin karaktär, men jag namngav myran (med suffixet ”they”) för att inkludera alla icke-binära personer, som en hyllning till hans aktivism, säger Douglas Booher till New Scientist.

Måste godkännas

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, har inget problem med namnvalet, även om han föredrar namn som säger något om djuret, snarare än om en person.

– Exempelvis heter det pärluggla på svenska, medan det heter Tengmalm´s owl på engelska, vilket inte säger lika mycket, tycker jag. Men att ha ett könsneutralt namn är ändå lite coolt, kan jag tycka.

TT: Skulle det kunna bli ändelsen ”-hen” då, om något djur upptäcks och namnges i Sverige?

– Om den är döpt efter en icke-binär person, så varför inte? Förutsatt att namnet godkänns av de taxonomiska nomenklaturkommittérna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV