Flera anställda, eller tidigare anställda, vid det privata vårdföretaget Attendo säger till Sveriges Radio Ekot att de har tystats eller utsatts för vad de kallar repressalier efter att ha slagit larm om missförhållanden i äldrevården.
Det har i veckan rapporterats om vårdbiträdet Stine Christophersen som varnades av arbetsgivaren Attendo efter att i media ha påtalat brister i smittskyddet på ett äldreboende.
Nu säger flera andra ur Attendos personal till Ekot att de känner igen sig i det som hände Christophersen, och fackliga representanter från både Kommunal och Vårdförbundet bekräftar den bilden.
– Det sker alldeles för ofta, det är ingen engångsföreteelse. Om man framför åsikter så kan det resultera i att jag blir inkallad till chefen, att jag blir kallad för illojal, att jag kanske inte bör jobba på den här arbetsplatsen om jag tycker så här. Då kan man bli hotad med att ”du får dåliga referenser om du talar om det här utanför Attendo”, säger Susanne Augustsson från Vårdförbundet, till radion.
Men Attendo vänder sig mot den beskrivningen, samtidigt som man säger att en utbildningskampanj om skyldigheter och rättigheter kopplat till meddelarskyddet har inletts.
– Det är inte min bild att vi haft problem med det tidigare. Och givetvis är det inte den upplevelse man ska ha som du beskriver för mig, säger Attendos affärsområdeschef Malin Fredgard Huber till Ekot.
Fackförbundet Kommunal har tidigare gått ut och sagt att de vill se ny lag som förtydligar meddelarskyddet för privatanställa.
Fakta: Meddelarskyddet
• Meddelarskyddet innebär att den som lämnar uppgifter till medier har rätt att vara anonym.
• Ens identitet får inte avslöjas eller efterforskas.
• Att röja en anonym källa kan vara straffbart.
• Syftet är att personer ska kunna känna sig säkra att berätta om missförhållanden.
• Principen baseras på grundlagarna tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
• Rätten att meddela och offentliggöra uppgifter gäller för anställda på statliga och kommunala myndigheter, kommunala bolag som kommunen har ett avgörande beslutanderätt över, samt anställda i privat verksamhet inom skola, vård och omsorg som till någon del är offentligt finansierad.
Källor: Nationalencyklopedin, Journalistförbundet