Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Tyskland drar i nödbromsen – väcker missnöje

Alla är inte nöjda när stora delar av Tyskland nu går in nattliga nedstängningar och skärpta restriktioner.

Utegångsförbud nattetid och stängda skolor. Det är några av åtgärderna när Tyskland skärper sina restriktioner för att bromsa spridningen av coronaviruset. Reaktionerna på de nya åtgärderna är dock splittrade.

Nya virusrelaterade regler har trätt i kraft i Tyskland sedan en omstridd lagändring godkändes tidigare i veckan. Alla 16 delstater, som hittills har varit olika villiga att införa restriktioner, måste följa de nya direktiven – förutsatt att smittoläget anses vara tillräckligt allvarligt.

För regioner som har ett smittotal högre än 100 nya fall per 100 000 invånare de senaste sju dagarna gäller bland annat nattligt utegångsförbud från och med nu.

Om siffran är 165 eller högre innebär det även att skolor i regionen behöver gå över till distansundervisning. I fredags låg hälften av Tysklands regioner över 165 och det nationella genomsnittet snuddade 164.

Inte bara fest

I Köln, där man redan har haft nattliga restriktioner i en veckas tid, jublar inte alla över den nya vardagen. Där har det rått utegångsförbud mellan klockan 21 och klockan 05 dagens därpå.

– Jag gör inte det här enbart för att jag vill festa. Jag tycker att vissa av restriktionerna är vettiga. Men inte en nedstängning av hela staden, säger 36-årige Ben till tyska DW, samtidigt som han dansar i stadens centrum strax före klockan 21.

Den som bryter mot utegångsförbudet utan rimlig orsak riskerar böter på 250 euro.

De nya förändringarna i Tysklands smittskyddslag, som ger Berlin större befogenheter än tidigare, har även kritiserats från politiskt håll. Liberala FDP säger att de tänker få den skrotad helt och partiledaren Christian Lindner har gått så långt som att säga att den ”strider mot grundlagen”.

Resor en utmaning

Exakt hur den nya lagen kommer att omsättas i praktiken återstår att se, speciellt när det gäller resor genom olika regioner med olika smittolägen.

– Alla som inte vill begå brott ska inte korsa gränsen till en drabbad region, vare sig med bil, tåg eller flyg under tiden för utegångsförbudet, säger Wolfgang Kubicki (FDP) till tidningen Bild.

Tyskland har hittills rapporterat 3,2 miljoner bekräftade fall av covid-19 och över 81 000 döda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV