Hon är ung, kvinna och tillhör daliterna, den grupp som har lägst ställning i den hinduiska sociala hierarkin. Trots det har 24-åriga Nodeep Kaur blivit en av de främsta ledarna för de indiska bondeprotester som pågått ända sedan i höstas.
Nodeep Kaur har länge varit engagerad i kampen för rättvisa, bland annat genom att ställa sig bakom kraven på förbättrade arbetsvillkor och löner för indiska industriarbetare. I januari i år greps hon av polisen i samband med en protest utanför en fabrik i New Delhis utkanter – anklagad för att ha varit våldsam.
Hon har även anklagats för flera brott i samband med de protester mot regeringens jordbruksreformer som länge har pågått i huvudstaden. Hennes fall fick stor uppmärksamhet i samband med att Meena Harris, systerdotter till USA:s vicepresident Kamala Harris, offentligt krävde att hon skulle friges.
Sedan dess har Nodeep Kaur försatts på fri fot, men polisutredningarna mot henne fortsätter.
Till IPS säger hon att anklagelserna hänger samman med att hon är kvinna och dalit – och samtidigt utgör en röst för alla de människor som oftast blir nedtystade.
– De grep mig och gav mig stryk. Även inne på häktet råder det så stora skillnader mellan personer av hög och låg kast. Jag hade svåra smärtor, men fick inte träffa en läkare. Jag är glad att jag kom ut levande och nu befinner mig där jag ska vara – tillsammans med de mina, med arbetarna och bönderna, säger hon till IPS.
Nodeep Kaur kommer från en familj av aktivister och hennes mamma Swaranjeet Kaur var tidigare ledare för den proteströrelse som uppstod i hemorten efter att en dalitflicka hade utsatts för en gängvåldtäkt. Mammans engagemang ledde till att hon hotades till livet och satt gripen i flera dygn.
– Det är tack vare min mamma jag är den jag är. Vårt samhälle är inte jämlikt – det finns så många orättvisor som är baserade på kast, och om du är en dalitkvinna är hindren ännu högre. Jag lärde mig tidigt att jag måste kämpa för både mina egna och andras rättigheter.
Direkt efter att hon hade släppts från häktet begav sig Nodeep Kaur till de grupper av bönder som har fortsatt sina protester i den indiska huvudstaden.
Och där har hon blivit kvar sedan dess – och med tiden blivit en av bonderörelsens främsta ledare.
– Den solidaritet som finns mellan bönder och arbetare i dag är så mäktig. Tänk dig vad som kan ske när alla är förenade och står upp tillsammans, säger Nodeep Kaur.
Kiranjeet, 57, är en av många kvinnliga bönder som rest till Delhi för att delta i protesterna, och hon förklarar varför Nodeep Kaur blivit en så viktig röst för många:
– Hon är som oss bönder – stark och uthållig. Inget kan stoppa henne när hon går upp i talarstolen – alla tvingas lyssna. Nodeep Kaur är framtiden, vi behöver unga kvinnor som henne. När en kvinna talar följer många efter, säger Kiranjeet.