Prenumerera

Logga in

Radar · Nyheter

OPCW utreder misstänkt gasattack i Syrien

Danny Makki/TT/AP | Ett av de nu aktuella stridsområdena öster om Damaskus.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) utreder helgens misstänkta kemvapenattack i Syrien, enligt organisationens chef. Från omvärlden haglar fördömanden.

OPCW uppger att man har gjort en preliminär analys av rapporterna från Douma, och nu ska fortsätta samla in information för att slå fast huruvida kemvapen har använts eller ej. Minst 60 människor dödades och fler än tusen skadades i den misstänkta giftgasattacken, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM, som tidigare uppgivit en lägre siffra.

Omvärlden har fördömt attacken, och flera västländer beskyller Assadregimen för att ligga bakom. Frankrikes president Emmanuel Macron och hans amerikanske kollega Donald Trump har i ett telefonsamtal slagit fast att det rör sig om ett kemvapenangrepp. De två ledarna ska nu arbeta tillsammans för att slå fast vem som bär ansvaret, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Även Tyskland fördömer händelsen, och hävdar att alla indicier pekar mot regeringen i Damaskus.

På måndagskvällen svensk tid hålls ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av händelserna i Douma, på initiativ av bland andra Sverige. Storbritannien och Frankrike har enats om att inte utesluta några alternativ i diskussionen om hur världssamfundet ska svara på den misstänkta giftgasattacken, enligt utrikesdepartementet i London. De som ligger bakom den misstänkta kemattacken i Douma ska få betala ett ”högt pris”, varnar även Trump, som i helgen kallade den syriske presidenten för ”djuret Assad”.

Syriens allierade i Moskva tillbakavisar alla anklagelser. Ryska experter har inte hittat några spår av kemiska stridsmedel, uppger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov enligt nyhetsbyrån AFP.

Under natten mot måndagen hördes tunga explosioner vid det militära flygfältet T4 i den syriska provinsen Homs. Statliga syriska medier rapporterar om en raketattack, som enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har dödat minst 14 personer, däribland iranska soldater. Inledningsvis beskyllde regeringen i Damaskus USA för angreppet, men både Ryssland och Syrien gick senare ut och anklagade Israel för att ha beskjutit basen med stridsflyg från libanesiskt luftrum. Både USA, Frankrike och Storbritannien nekar till inblandning.

Fakta: OPCW

OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen) med säte i Haag är inget FN-organ utan ett internationellt samarbetsorgan mellan regeringar som har skapats för att se till att FN:s konvention om kemiska vapen efterlevs. Organisationen har 192 medlemsländer och firade sin 20:e födelsedag 2017.
Konventionen mot kemiska vapen (1997) innebär ett totalförbud mot kemvapen och regelbundna inspektioner. Inspektörerna ska kunna göra utredningar i ett land på ett annat lands begäran.

OPCW hamnade i fokus 2013 i samband med misstänkta krigsbrott i Syrien. I enlighet med en FN-resolution fick OPCW i uppdrag att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.

2017 var målet att OPCW skulle ha organiserat och bevakat förstörandet av 94 procent av världens tidigare dokumenterade kemiska stridsmedel.
Inom fem år ska USA och Ryssland ha förstört alla sina kemvapen.
2013 fick OPCW Nobels fredspris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV