Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Vad gör Ryssland? Oron kring försämrad relation växer i EU

En anhängare håller upp ett foto på den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid en demonstration i Lissabon.

Militär upptrappning runt Ukraina, spioneri i Tjeckien och akut hälsokris för den fängslade Aleksej Navalnyj. Rysslands agerande dominerar stort när EU-länderna utrikesministrar möts via webben.

Den redan dåliga relationen mellan EU-länderna och Ryssland tycks bara bli sämre och sämre.

– Relationerna med Ryssland förbättras inte, snarare tvärtom. Spänningarna ökar, på olika områden, konstaterar EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens möte.

Helgen har fyllt på med ytterligare kriser: Tjeckien har utvisat en stor mängd ryssar, öppet anklagade för att vara agenter och inblandade i en explosion i ett ammunitionsförråd 2014. Inne i Ryssland uppges dessutom hälsoläget vara kritiskt för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Fler sanktioner?

”Vi manar ryska myndigheter att omedelbart ge honom tillgång till medicinsk hjälp som han kan lita på. Navalnyj-fallet är inte en isolerad händelse, utan bekräftar ett negativt mönster av minskande utrymme för opposition, det civila samhället och oberoende röster i Ryssland”, skrev EU-länderna i ett gemensamt uttalande i söndags.

Från flera länder trycks nu på för ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Samtidigt är oron större än på mycket länge för vad Ryssland har för militära avsikter kring östra Ukraina och den annekterade Krim-halvön.

– Situationen är väldigt farlig. Vi manar Ryssland att dra tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen, säger Borrell i Bryssel.

Oro för Ukraina

Pensionerade Nato-generalen Philip Breedlove varnar för vad den ryska militären håller på att förbereda.

– I början såg vi inte mycket av de mer strategiska saker som behövs för att verkligen göra en insats. Men de senaste dagarna har vi sett en hel del av det – exempelvis börjar fältsjukhus, artilleri, förnödenheter dyka upp i frontzonen. Så antingen har herr Putin bestämt sig för att öka trycket eller så är det här tecken på att han verkligen tänker göra någonting, säger Breedlove till nyhetssajten Politico Europe.

För att förmedla Kievs syn på läget kommer Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att delta i måndagens EU-möte.

Oro för Afrika

Utöver relationen till Ryssland har samtidigt EU-länderna en hel del andra akuta konflikter att avhandla. Bland annat har diskussioner väckts om att dra igång en EU-insats för att hjälpa militären i Mocambique, som i flera år kämpat med islamistiska extremister.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ska dessutom rapportera om sitt besök i det orosdrabbade Etiopien, där läget i Tigray-regionen fortfarande oroar.

– Situationen förbättras inte. Eritreanska styrkor är fortfarande där, trots alla löften från Etiopiens regering om att de ska dras tillbaka. Vi är väldigt oroliga över händelserna i Tigray. Vi kräver en oberoende utredning men framför allt omedelbart tillträde för humanitär hjälp, säger Josep Borrell i Bryssel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV