Svett, skoskav och andlig gemenskap. Det är vad som bjuds de hågade på Pilgrim walk for future, en pilgrimsfärd som lockar flera hundra deltagare runt om i Europa med klimatmötet Cop26 i Glasgow som mål. I Sverige startar pilgrimerna från Vadstena i juli.
Under medeltiden samlade heliga Birgitta och klostret i Vadstena pilgrimer från hela världen. Då stod kampen om våra själar. Tiderna har förändrats och nu står striden om klimatet. När det stora klimatmötet går av stapeln i november i år i Glasgow kommer de svenska pilgrimerna ha avklarat färden till fots, tåg och segelbåt.
Med på färden finns diakonen och vandringsledaren Annika Spalde, som också har skrivit en bön- och reflektionsbok inför färden.
– Jag tror att det är många som kommer följa med som har ett engagemang för klimatet, men också de som är intresserade av vandringen och den andliga biten, säger Annika Spalde.
Förutom att leda böner för de som vill delta, är hon utbildad sjuksköterska och kan ta hand om eventuella blessyrer som uppstår på vägen.
– Jag kommer att vandra hela vägen och vara där om någon behöver prata eller så.
200 mils vandring
För det är ingen liten utflykt vi talar om, över 200 mil går resan med start i Vadstena den 18 juli. En vanlig dagsetapp är på runt två mil men tempot går i lagom lunk så att alla kan hänga med. I Sverige följer resplanen Birgittaleden som har flera förgreningar och följer många av de historiska lederna som troende tog till Vadstena. Första etapperna går genom Östergötland, sedan vidare genom Småland ner till Malmö. Man går sex dagar och vilar på söndagarna.
– Jag tycker man kan se vandringen som ett slags aktivism. Genom att lämna sin vardag och arbete visar man på ett engagemang. Enkelhet och delande är viktiga begrepp för en pilgrim och är något som rimmar väl med hållbart tänkande och den klimatomställning vi alla måste göra, säger Annika Spalde.
Allas vår överlevnad
Hon gillar att hålla igång fysiskt och har börjat träna lite extra inför vandringen i sommar. När hon har pilgrimsvandrat tidigare har hon upplevt det som en befrielse att kunna rensa tankarna. Mycket handlar om kroppen, om matlagning och det praktiska.
Kopplingen mellan klimatkampen och hennes egen kristna tro beskriver hon som att det i slutändan handlar om något existentiellt och om allas vår överlevnad på jorden.
– Det är så andligt det kan bli när det handlar om liv och död. Gud älskar ju hela skapelsen och skulle vilja att vi reagerar om det är något som hotar livet, säger Annika Spalde.
Hennes råd till ovana pilgrimer är att ha bra skor och lämpliga kläder, men att inte packa för tungt. Rutinerade vandrare som varit på många pilgrimsresor ger sig ibland ut utan packning och förlitar sig helt på Guds försyn och hjälp från vänliga människor på vägen.
– Riktigt så stark tillit har jag inte utan det är bra att planera för alla eventualiteter och väderomslag. Vi kommer att ha en följebil med på resan så man bär bara det man behöver ha för dagen, säger Annika Spalde.
Pilgrim’s walk for future organiseras i Sverige av Pilgrimscentrum i Vadstena, som drivs av Svenska kyrkan i Linköpings stift. Det är en mötesplats och centrum för alla former av pilgrimsresande. Här finns ett härbärge, butik och en retreatgård där man kan ta en paus från all stress i livet.
Tid för självreflektion
Emanuel Eriksson är kommunikationsansvarig vid Pilgrimscentrum. Han ser Pilgrim’s walk for future som en del av Svenska kyrkans hållbarhetsarbete.
– Vi arrangerade en liknande vandring inför klimattoppmötet 2015. Nu vill vi göra samma sak. Den här gången samarbetar vi med Fridays for future, därav namnet på evenemanget, säger Emanuel Eriksson.
Han berättar att han ser många paralleller mellan klimatomställning och pilgrimsvandringar, och att man arbetar aktivt med att försöka hitta samarbetsprojekt. De ledord som ska guida en pilgrim på hens resa skulle lika gärna kunna ge vägledning mot ett mer hållbart liv, berättar han.
– Ledorden består av frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Just enkelhet och delande är ju något centralt för många klimatrörelser och kampen för climate justice, säger Emanuel Eriksson.
Dessutom, menar han, ger själva vandringen en möjlighet och tid att reflektera över ens liv och livsstilsval. Det är många som väljer att göra en pilgrimsvandring efter att de har hamnat i en svår livskris som vid en seperation, dödsfall eller efter att ha fått ett cancerbesked.
– En pilgrimsresa är lika mycket en andlig resa som att färdas fysiskt. Du behöver inte vandra mot mot ett religiöst mål utan kan göra din vanliga promenad eller fjällvandring till en pilgrimsvandring genom att meditera över livet.
Han brukar rekommendera att man håller en balans mellan att känna gemenskap och ge tid för egen begrundan och kontemplation.
Coronarestriktioner
– Vi brukar växla mellan en timmes gemenskap då man kan vara social och gå och småprata med sina pilgrimskamrater och en timmas vandring under tystnad, säger Emanuel Eriksson.
Pilgrimsfärden fortsätter från Skåne via Danmark ner till Münster i Tyskland där gruppen kommer att möta upp den tysk-polska pilgrimvandringen. Då ökar takten till 2,5 mil om dagen och inga vilodagar. För att vandringen inte ska dra ut på tiden för mycket försöker man organisera så att frivilliga kan ta med pilgrimerna på segelbåtar över till Holy Island i England.
– Den rådande coronapandemin sätter vissa käppar i hjulen. Vi avvaktar besked hur det kommer att bli med eventuella vaccinationspass och de olika restriktionerna som gäller i de länder vi passerar, men pilgrimsvandringen kommer ändå att bli av även om det bara blir med åtta personer, säger Emanuel Eriksson.
Svenska kyrkan har kritiserats för att ha avverkat skogsområden med höga naturvärden. Nu när ni vandrar genom Sverige kommer ni kanske att passera sådana kalhyggen, hur tycker du att det rimmar med omställningsarbetet?
– Det är ju naturligtvis inte bra. Det är inget vi sticker under stol. Tvärtom har alla biskopar skrivit ett biskopsbrev om klimatet som säger att vi ska arbeta för klimatomställningen. Man får tänka på att kyrkan är en demokratiskt vald organisation med flera olika viljor. Men vi gör vad vi kan att få med så många som möjligt inom kyrkan för att jobba med hållbarhet, säger Emanuel Eriksson.
Fakta: Annika Spalde
Arbete: Jobbar som diakon och är utbildad sjuksköterska. Författare till ett antal böcker om engagemang för en bättre värld.
Intressen: Tycker om att läsa och skriv och träna på gym.