Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

IAEA bekräftar 60-procentig anrikning i Iran

Irans president Hassan Rohani (näst längst till vänster i bild) får information om landets kärnenergiprogram av chefen för den iranska atomenergiorganisationen.

Atomenergiorganet IAEA bekräftar uppgiften som tidigare kom från Iran självt – att landet har börjat en process med att anrika uran till 60 procent.

Det iranska draget har beskrivits som ett svar på förra helgens sabotage mot kärnenergianläggningen Natanz.

Beskedet kommer samma dag som statlig iransk tv pekat ut en namngiven person som skyldig till sabotaget mot Natanz – ett sabotage som Irans president Hassan Rohani benämnt ”atomterrorism” och som tillskrivs ärkefienden Israel.

Den utpekade personen, som även visades upp med bild, ska enligt tv-kanalen ha flytt landet.

”Åtgärder har vidtagits för att gripa och återföra honom till landet på laglig väg”, enligt iransk tv.

Enligt kärnenergiavtalet som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland slöt med Iran 2015 får landet bara anrika uran till en renhetsgrad om 3,67 procent. Iran ser sig dock inte bundet av överenskommelsen sedan den förre amerikanske presidenten Donald Trump drog USA ur avtalet 2018.

Syftet med avtalet var att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

Parallellt med den ökade urananrikningen i Iran kommer försiktigt optimistiska signaler från Wien där det sedan början av april pågår nya, EU-ledda samtal med målet att blåsa liv i avtalet igen.

EU-sändebudet i förhandlingarna, Enrique Mora, konstaterade på lördagen att ”framsteg gjorts i en långtifrån enkel uppgift. Vi behöver nu arbeta mer detaljerat”.

Ledaren för den iranska delegationen, Abbas Araghchi, konstaterar på chattappen Telegram att ”bra diskussioner har ägt rum inom den gemensamma kommissionen”.

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas ”P5+1” – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.
Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.
I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.
2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV