Runt 150 svenskar är nu redo att ta till civil olydnad för att stoppa Vattenfalls försäljning av kolgruvor. I helgen ansluter de till massaktionen Ende Gelände som samlar tusentals aktivister från hela Europa. Målet är att genomföra en blockad mot Vattenfalls kolgruva i tyska Lausitz.
Förberedelserna inför aktionen har pågått under hela våren. I fem svenska städer har aktivisterna tränat för att kunna ta sig in på gruvområdet på ett säkert sätt, utan att riskera att aktivister eller gruvarbetare kommer till skada. Vattenfall har tidigare uttalat sig starkt kritiskt mot planerna och menat att det är oacceptabelt att bryta mot lagen. Men aktivisten Andreas Jonsson menar att civil olydnad är nödvändig.
– Vi har skrivit debattartiklar och ordnat demonstrationer, men inget har hänt. Företagen går fria från straff när de förstör klimatet. Då får vi gå före och visa vägen, säger han.
Andreas Jonsson hoppas att aktionen ska leda till en mobilisering som stoppar Vattenfalls planerade försäljning av kolgruvorna till det tjeckiska riskkapitalbolaget EPH. Han pekar på att staten gett direktiv till Vattenfall om att kraftigt minska sina utsläpp. Om försäljningen stoppas kommer därför kolet fasas ut, menar han.
– Vi har ett globalt avtal om att hålla oss under 1,5 graders uppvärmning. Då måste minst 80 procent av de fossila bränslena stanna i marken, säger Andreas Jonsson.
Miljöpartiets ledning har hävdat att det inte går att stoppa en försäljning utan att ändra i Vattenfalls ägardirektiv. Det skulle i sin tur kräva en majoritet i riksdagen.
– Det är ett svepskäl, menar Andreas Jonsson.
Han påpekar att bland andra Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, bestämt hävdar att regeringen själva kan besluta i frågan.
Avgående miljöminister Åsa Romson avböjer att kommentera men riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) uppmanar partiledningen att ta strid mot affären.
– Det krävs inga nya ägardirektiv. Tvärtom strider en kolförsäljning mot en rad fattade riksdagsbeslut, som klimatmål och generationsmål, säger han.